Чували ли сте за странни митове за различните видове бижута? Най-вероятно сте се чудили дали те са верни или не и защо? Всъщност има много митове за бижута, които въобще нямат нищо общо с истината! Ето няколко такива.

1. Диамантите са неразрушими

Това не е вярно, защото един диамант може да надраска друг, ако са в непосредствена близост.

Известно е, че диамантите могат да се пропукат или нащърбят, ако не са третирани добре, затова е необходимо да се погрижите подобаващо за тях, ако искате да удължите живота им и да запазите блясъка им.

2. Златото има 3 различни цвята

Да, вярно е, че в бижутерийния магазин златото е налично в три различни цвята – жълт, бял и розов. Но това всъщност не е вярно! Чистото злато е жълто на цвят, а при смесването му с някои други компоненти се получава цветно злато.

Дори и розовото и бялото злато да са доста скъпи, те не са истинско и чисто злато. Бялото злато например, е обогатено с родий, откъдето идва и светлия му цвят. То е доста по-скъпо от обикновеното злато, тъй като родият е противоалергичен материал.

3. Захапете златото, за да проверите автентичността му

Повечето от нас са чували за този често срещан мит. Чистото злато е меко и ако го захапете достатъчно силно, е възможно да оставите отпечатък от зъби по него.

Някои хора обаче оцветяват оловото, което също е меко, със златист цвят и след това го продават като фалшиво злато. Затова никога не разчитайте на този метод за изпробване на автентичността на златото.

Освен това, съвременните бижута са изработени от обогатено злато, за да имат нужната твърдост и издържливост.

4. Оцетът може да разтопи перла

В този мит им известна истина, тъй като, както е известно, оцетът разтваря варовикови наслагвания. А перлите са естествено образувани в сърцевината на мидите.

Да се разтвори перла с оцет обаче би отнело твърде много време. Течността може да я разтопи перла, само ако тя е била счупена. Така че, като се замислим, този мит е частично верен, но защо ви е да се занимавате. Освен ако наистина не изпитвате желание да разтопите счупените си перли.

5. Опалите носят единствено лош късмет

В древни времена, римляните вярвали, че опалът носи богатство и благополучие. Тогавашните хора са го смятали за камък и талисман, носещ късмет и благополучие.

С течение на времето обаче, опалите сменят значението и символиката си и се превръщат в символ на лошия късмет и нещастието. Тези красиви камъни се асоциират също така с черната магия и чумата.

В наши дни ние ги познаваме като безобидни и изящни скъпоценни камъни. А черният опал се счита за изключително рядко съкровище!

6. Цената на диаманта се определя от цвета му

Всички диаманти са ценни, но някои хора смятат, че синият диамант е най-скъп и ценен. И тъй като това е наистина скъпоценен камък, цветът не е единственото нещо, което определя стойността на диаманта.

Когато определяте цената му, трябва да имате предвид няколко неща, като карат, прозрачност, големина и т.н.