В понеделник вечерта огромният астероид „убиец на градове“ се приближи най-близо до Земята. Астероидът премина безопасно около нашата планета на разстояние почти 8 пъти по-голямо от средното разстояние между Земята и Луната.

„Убиецът на градове“ е класифициран като потенциално опасен, но не представлява заплаха за нашата планета. Гигантското парче скала може да се наблюдава с любителски телескоп и тази вечер.

Размери и произход на астероида

Огромната космическа скала е наречена 2013 NK4. На широчина астероидът е с размери около 2000 фута (610 метра). С тези размери „убиецът на градове“ е почти два пъти по-голям от астероида „бог на хаоса“ Апофис. Именно този космически къс ще направи най-голямото си приближаване до земята през 2029 година.

2013 NK4 е достатъчно голям, за да разруши голям град и да причини сериозни екологични последици за живота на Земята, ако се разбие в нашата планета. Според изчисленията на НАСА, гигантската скала никога няма да се доближи до земята. Въпреки това, заради размера си и близкото преминаване до земята, „убиецът на градове“ се счита за потенциално опасен астероид.

Астероидът е открит през 2013 година и от тогава е направил 11 близки преминавания до Земята. Очаква се да се завърне отново в близост до нашата планета на 25 април 2025 година. Той обикаля около Слънцето на всеки 378 дни по елиптична орбита. След направени симулации на траекторията на астероида се показва, че най-близкото му преминаване до Земята ще бъде през 2055 година, когато ще достигне минимално разстояние от около 1,3 млн. мили.

Според лабораторията за реактивно движение (JPL) на НАСА астероидът е бил най-близко до Земята в 10:50 часа в понеделник 15 април, когато е бил на разстояние от 2 млн. мили от нашата планета. Отчетено е, че астероидът се е движел със скорост от 59 000 км/ч.

Опасен ли е за Земята

Близкото приближаване на астероида до Земята представлява голям интерес за астрономите. Във всеки един момент от обиколката на астероида около планетата ни, астрономи от цял свят следят траекторията на космическата скала с радиотелескопи. Тяхната цел е да заснемат специализирани радарни изображения, които са известни като изображения със закъснение на Доплер. Тези снимки ще помогнат да се хвърли повече светлина върху размера и формата на астероида.

Астероидът може да се види от всеки, който има качествен астрономически телескоп. Най-ясно астероидът ще се вижда тази вечер. В уебсайта на TheSkyLive.com може да проследите местонахождението на астероида. При ясно небе астероидът лесно може да бъде забелязан с помощта на телескоп.