Началникът на щаба на Израелските сили за отбрана – Херци Халеви заяви пред репортери от авиобазата „Неватим“, че иранската атака ще получи отговор. Той подчерта пред Би Би Си, че Израел гледа напред и обмисля следващата си стъпка. Отговор от израелска страна със сигутност ще има каза още той.

През уикенда Иран изстреля 350 ракети и безпилотни самолети към Израел. От тези ракети само 9 са достигнали до територията на Израел, а всички други са прихванати от военновъздушната отбрана на страната.

Военният кабинет в Тел Авив се събра, за да обсъди два ключови въпроса: кога и как да отговори на иранското нападение. Моментът за отвръщане на атаката има значение за израелските власти. Някои военни фигури като Бени Ганц, който е бивш военен началник, призоваха за твърд и незабавен отговор, по подобие на реакцията на Израел след атаките на „Хамас“ на 7 октомври. Аргументът на част от военните фигури е, че Израел трябва да покаже сила, да заяви позицията си и да реагира сега на атаката на Техеран. По този начин ще се възползва от възмущението на света към нападението на Иран.

Другия полюс на мнение отчита нежеланието на съюзниците на Израел, сред които най-вече това на САЩ, да участват в ескалация на конфликта в Близкия изток. Защитниците на тази страна от дискусията заявяват, че Израел трябва да се вслуша в призивите за сдържаност и поне за сега да отложи отговора на атаката, за да се намали напрежението.

В региона има дълбоки страхове, дори сред правителствата на държави, които не подкрепят Иран, че израелска атака срещу Техеран ще разпали много по-голям и мащабен конфликт. Саудитска Арабия и Йордания, които са съюзници и са традиционни врагове на Иран не желаят война, която може да бързо да ескалира и да обхване Близкия изток.

История на конфликта между Иран и Израел

До преди нападението на Иран към Израел с дронове и ракети на 14 април тази година, конфликтът между двете държави се водеше като „война в сянка“. Атаката от 14 април е безпрецедентна и е първото пряко нападение на една от двете държави към другата. До този момент конфликтът между тях се водеше главно от проксита в района, които са спонсорирани от Иран. Иранският ислямски режим също подкрепя „Хамас“ много преди терористичната групировка да нападне Израел на 7 октомври 2023 година.

Напрежението между двете държави започва преди десетилетия. До 1979 година Израел и Иран имат съюзнически отношения и си сътрудничат в сферата на отбраната и сигурността. Новият режим в Иран от 1979 година променя това. След Ислямската революция в Иран е установен теократичен режим, който си поставя за цел заличаването на държавата Израел.