Говори се, че карантината в Банско вече е свършила своята работа. Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев сподели, че в Националния оперативен щаб ще бъде обсъдено и ще се вземе решение по въпроса за това дали ще се вдига карантината в Банско или не.

Напомняме, че Банско бе под карантина за срок от две седмици. Това е на път да се промени, ако все пак бъде взето решение от страна на Оперативния щаб.

По думите на инспектора, Банско споделя съдбата на много ски центрове в страни като Швейцария, Австрия и Северна Италия.

„Факт е, че по-тежките мерки свършиха работа. Видя се, че няма кой знае каква циркулация на вируса сред самото население на Банско. По-скоро това са били идващите отвън”, увери доц. д-р Кунчев.

„Моето мнение е, че карантината свърши работа. Ако остане във вида, в който я налагаме на областните центрове, това може би ще е достатъчно”, коментира той.

Тестовете за коронавирус

Доц. д-р Кунчев взе отношение и по въпроса за бързите тестове за коронавирус. Здравният инспектор бе сигурен, че и в щаба ще изпитат задоволство от наличието на повече тестове, но трябва да са сигурни, че резултатите ще са точни.

„Ако ще правим испанските истории – да закупим 1 милион и после 30% да се окажат фалшиви, няма смисъл от това.

Заявихме 1 милион тестове от ЕК, ако ги получим, ще започне организация за тяхната употреба.

Това извадково проучване, което правим на 1000 души, вярвам, че също ще е полезно”, каза още доц. Кунчев.

Какви са целите от тук нататък

По думите на доц. Кунчев, най-важното нещо в момента е да бъде оказана медицинска помощ и грижи на онези хора тогава, когато те имат спешна и неотложна нужда от тях.

Другото още по-важно на този стадий от епидемията е заболелите да се диагностицират колкото се може по-рано. От това да се вземат ползите и да се лекува колкото се може по-лесно.