Папа Франциск ще дари 30 апарата за обдишване. Даренията ще отидат в болниците, които обслужват райони с огромна заболеваемост. Това съобщава Ватиканът.

В изявление, управителят на папската служба за благотворителност Конрад Крайевски не уточнява къде ще бъдат изпратени апаратите.

Друг факт, който е пропуснат да се каже, е дали апаратите ще заминат за други страни, освен Италия.

В Италия, където вирусът отне живота на почти 8000 души, епицентърът на епидемията е на север – в региона Ломбардия.

Броят на починалите в страната е почти два пъти по-висок в сравнение с други страни, а общият брой на заразените прехвърля 80 000 души. Тенденцията е числата в тези статистики да растат.

Междувременно

Вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщи късно снощи, че Съединените американски щати вече изпреварват всички останали най-силно засегнати страни по заболеваемост от COVID-19.

Според статистика, Китай и Италия вече са задминати, след като 81 321 души на територията на Щатите са заразени.

През вчерашния ден излязоха и твърдения, че числата в официалните статистики показват твърде малък брой заболеваемост за мащаба на огромната страна. Според експерти, броят на заразените е в пъти по-голям от обявения.

От град в град

Един от най-големите градове – Ню Йорк, излезе с мрачна статистика за вчерашния ден. Според нея, 100 човека в града са починали за ден.

С това, смъртните случаи, причинени от коронавирус, вече са 385. Според CNN до момента в Щатите са регистрирани 1046 смъртни случая.

Междувременно, губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо системно предупреждава, че пандемията на коронавирус ще предизвика огромно напрежение в болниците и здравните заведения в близкото бъдеще.

Губернаторът посочи още, че капацитетът на американската система на здравеопазване ще бъде неколкократно надхвърлен.

В момента болниците и здравните заведения в щата разполагат с достатъчно лични предпазни средства за „обозримото бъдеще“, казва в изявлението си Куомо, но те все още търсят респиратори из цялата страна.