Модата на това изречение е била от боевете на връх „Шипка“ та до 89-та. В наши дни има два проблема – „Съюза“ не съществува, а и дори да има малък помен от неговите ценности, днес „Майка Русия“ е заета да търси ваксини срещу COVID-19 и пет пари не дава за българския дядо.

Е, дядовците ни са си писали писма с руски връстници, но в наши дни това няма много голямо значение. Русия се променя, както и останалият свят. Едва ли сега биха ни „оправили“.

До Бергамо и обратно

Вчера руски конвой със специализирана техника и експерти пристигна в гр. Бергамо – един от най-засегнатите от коронавируса.

Конвоят от специална техника с военни експерти пристигна на летището в италианския град Бергамо. Там ще бъде разположен съвместен италианско-руски щаб за борба с коронавируса.

Малко преди това руски военни пристигнаха във въздушната база до Рим. След това те изминаха още 600 км до Бергамо с полицейски ескорт от италианската полиция.

Помощта от Русия бе доставена с 22 превозни средства. Всичко включва мобилен диагностичен комплекс, мобилни звена за дезинфекция, както и специално оборудване, позволяващо оказване на здравна помощ на пациенти, сериозно засегнати от инфекцията.

Освен от руска страна, трета група здравни експерти от Китай пристигна в Италия.

Противоречия

80% от доставките са ненужни – се казва из страниците на всекидневника „Ла Стампа”.

Руската помощ за борба с коронавируса в Италия предизвиква противоречия. 80% от доставките са ненужни – се отбелязва във вестника.

Дори се подчертава, че руснаците подхождат по-скоро като за война, отколкото като за борба с вирус.

„Ла Стампа” пише, че руските военни са участвали в операциите в континента Африка, а с изпращането на конвоите в Италия, президентът на Русия Владимир Путин преследва геополитически и дипломатически цели.

Признаваме, цялата тази прогноза на италианските медии звучи конспиративно, но отговор от руска страна все още няма.

Дали „Русия ще ги оправи“ или ще го „оправи“ само времето ще покаже.