„Нормално е родителите да са притеснени от връщането в клас на своите деца. Вирусът е вирулентен, той не отслабва.

Но не можем да затворим образователната система и обществения живот за следващата година, година и половина, колкото се смята, че ще продължи пандемията. Затова сме дали възможност за най-предпазливите родители да оставят децата си вкъщи на дистанционно обучение”.

Това заяви пред медиите образователният ни министър Красимир Вълчев. Той сподели това по повод изразените от родители опасения, че връщанто на децата им клас ще доведе до далеч по-голямо разпростраенние на COVID-19.

По думите му стана ясно, че в много училища е създадена чудесна система за обхващането на всички деца в учебния процес, независимо дали са в клас или са си вкъщи. Учителите осъществяват контакт с децата, които учат дистанционно, и учебният процес протича безпроблемно.

„170 хиляди ученици и 30 хиляди учители подновяват учебния процес присъствено от 4 февруари”, уточни образователният министър и каза в допълнение:

„По-малките деца вече са в клас и данните показват, че те не са толкова голям фактор за разпространението на заразата”.

Защо се случва всичко това

Според Вълчев не може да се чака края на пандемията, което означава учебната година да изтече.

„В класната стая е регламентирано да се носи маска от 5 до 12 клас. За 1 до 4 клас носенето на предпазна маска е по решение на учителите.

Закупени са около 9 хиляди въздухопречистватели за стаите, в които учат децата. Прави се редовно проветряване и дезинфекция на помещенията.

Месеците февруари и март ще бъдат трудни месеци за всички. Зимните месеци по принцип са трудни заради грипа.”, посочи той.

24% от хората, работещи в образователната система, са изявили желание да се ваксинират. Списъците продължават да се допълват и образователният министър изрази надежда, че все повече хора ще изявят желание за имунизация срещу коронавирус.

„Радвам се, че преподавателите бяха включени в началните фази на ваксинация. Нямам никакви притеснения относно ваксините и ще се имунизирам, когато ми дойде реда.”, посочи той.

Проработиха ли взетите вече мерки

„Вече удължихме учебната година и дадохме възможност на училищата сами да решат как да разпределят допълнителното време, което им отпуснахме. От 1 до 3 клас учебният процес се удължава с три седмици, а от 4 до 6 – с две седмици.

313 училища с концентрация на деца от уязвими групи избраха да учат до юни, а през декември да дадат по-голяма ваканция”, заяви Вълчев.

„Краят на учебната година не е фиксиран в закона и като министър имам право да го удължа със заповед. Но началото е фиксирано – 15 септември.

Тя може да бъде променена само с поправка в закона, но нямам намерение да предложа такава промяна на това Народно събрание.”, категоричен е той.