Дни преди изтичането на срока му, в който годишната винетка за автомобила е валидна, мъж установява, че тя се е превърнала във винетка за ремарке. Разбира го на пътя, спрян от автомобил и служители на БГТОЛ и му е написан наказателен фиш.

На 22 януари водачът Диян Стаменов е спрян преди град Търговище. Служителите на БГТОЛ му заявяват, че винетката му е напълно невалидна. Той извадил стикера си и го показал на служителите.

Проверяващите, обаче му обяснили, че това е винетка за ремарке, а не за лек автомобил. По този начин винетка, която е купена в края на януари 2020 г., се превръща във винетка за ремарке 10 дни преди изтичането ѝ.

„Цяла година съм пътувал, не съм имал проблеми.”, обясни Диян Стаменов.

„Оказа се, че винетката, която съм имал, е започнала да функционира за ремарке след 20 януари. В тяхната система от 20 януари е станала за ремарке”.

Свлачище щеше да остави хора без дом

Свлачище разцепи и едва не срути къща в района на град Кирково. Под покрива на постройката през това време е била възрастна жена, която е спасена на косъм от свои съседи.

„Бях си в стаята и чух страхотен шум. Реших, че е станало земетресение”, разказва за преживяното Росица Боянова от село Орлица.

Макар да е приютена от съседи, тя споделя, че иска да се върне в къщата си.

„Не съм свикнала да живея в града и съм готова да се върна в дома си, въпреки че е опасно.”, категорична е жената.

„Няма да позволим подобно нещо. Постройката е опасна.”, категоричен е кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман. Властите са осигурили и общинско жилище, в което да настанят жената.

Свлачището в района е старо. През 2012 година са правени укрепвания по него.

През 2016 година, обаче е имало сериозно свличане по него. Има внесен проект за укрепването му. Чакаме одобрение.", посочи градоначалникът.

Битовизмите продлъжават винаги

Жители на столичния квартал „Овча купел” излязоха на протест. Те искат ремонт на ключовата улица „Народно хоро”.

Според хората, пътната артерия е в изключително лошо състояние, наводнява се лесно и представлява опасност за пешеходците.

В следобедните часове на деня те затвориха за около 20 минути бул. „Овча купел” в квартала, като пропускаха само градския транспорт. Протестиращите бяха категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще продължат с протестите.

„Тук положението е трагично. Майки с деца бутат колички в калта.

Има локви, улицата пропада. Ако мине по-тежък камион, тръгват реки от вода.

Водопроводът се спуква. Постоянно има ремонти и е изключително опасно за движението”, коментира Станимир Минков, който е организатор на протеста.

„Миналата година, заради ситуацията с коронавируса, ремонтът на улицата отпадна от инвестиционния план на Столичната община. Тази година изобщо не е включен.”, каза Ангел Стефанов - кмет на община „Овча купел”.