Във времена на обща криза срещу невидим противник, всякакви коалиции са възможни. Къде заради интереси, къде заради страх.

По-рано днес стана ясно, че Българският лекарски съюз и застрахователното дружество ДЗИ вече ще работят в екип.

Къде? Какво? Как?

Засега съвместната инициатива ще обхване само София. Безплатни застраховки очакват всички служители и други части на персонала в медицински заведения, в които се лекуват хора, болни от коронавирус.

„Инициативата направихме съвместно със Столичната лекарска колегия и застрахователна компания ДЗИ.

Създадохме застраховки за медиците, които са на първия фронт в борбата с коронавируса. Те ще обхванат около 1 200”, съобщи пред медиите председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.

„Столичната лекарска колегия на БЛС създаде и фонд, с който на всеки един колега, заразен с COVID-19, ще се изплаща еднократна помощ от 800 лв.

Чрез фонда закупуваме предпазни средства като от 15 дни вече ги раздаваме на колегите”, добави към изявлението си д-р Меджидиев.

Малко числа

По последни данни заразените медицински работници в България наброяват малко над 20 души. Безплатната застраховка цели подпомагане именно на тези, които са се опарили.

„При тези застраховки ние покриваме само хората, които са изложени пряко на риска на коронавирус.

Това е най-малкото, което ние можем да направим, за да помогнем в тази ситуация.

Това са хората, които ежедневно се сблъскват с този много сериозен риск. Застраховката се заплаща от нас.

Тя е само за София и по списък ще са 1 200 безплатно застрахованите” – обясни пред медиите главният изпълнителен директор на ДЗИ Коста Чолаков.

„Ако някои от медиците на първа линия се разболее и трябва да се лекува от вкъщи – ще плащаме по 1 000 лв., а ако се наложи да бъде лекуван в болница, ще изплатим 1 500 лева”, каза още той.

Според мненията на граждани, коментиращи във форумите, на България ѝ е бил нужен този коронавирус, за да се случат много от нещата, които са се бавили къде умишлено, къде поради тотална незаинтересованост.