След извънредния брифинг вчера, на който генерал-майор Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб и шеф на ВМА изказа съмнения за прикриване на заразата в град Банско, 50 души бяха подложени на тест за коронавирус.

Според местните медици, няма скриване на каквито и да е било симптоми и заболели.

Всичко това е било породено от индиректното обвинение в сигнал за това, че лекарите от Банско не са играли по спуснатите правила.

Обидата в малкия град се усеща във въздуха. Ето какво казаха местните лекари относно създалия се сигнал.

Мнението на местните

„Чувстваме се много обидени. Мисля, че генералът трябва да ни се извини лично. В условията на барикада ние понесохме цялата тежест да преглеждаме пациенти, които нямаме право да изпратим извън Банско.

Справихме се много добре. Питам защо човекът, който е подал информацията не застана и не каза сам, каквото знае.

В понеделник идваха от РЗИ. Правили сме общо 21 теста за COVID-19“, споделя общопрактикуваща лекарка от Банско.

„Опитах се да вкарам момчето в болница, но процедурата беше много тежка. Той имаше пневмония. Успях да го изпратя в болница“ – разказва за един от случаите си обидената местна лекарка.

Причина за проблема

Основният проблем на лекарите в Банско е бил, че през цялото време не са били наясно срещу какво се изправят – грип или коронавирус. Около това мнение се обединяват повечето от тях.

На база на тази неосведоменост, те не са били сигурни във взиманите от тях решения – да пращат пациентите за домашно лечение, или да ги приемат в болница за лекарско наблюдение.

„Никой не ни е искал информация за съмнителни случаи. Нямахме лаборатория, рентген. Бяхме в изолация. Имаше сериозни случаи, които се нуждаеха от специализирана помощ.

Имаше хора, които сами искаха да се тестват, но нямаше как. Бяхме инструктирани по-леките случаи да се лекуват вкъщи, а ако някои е много зле да се транспортира с линейка. Не знаехме какво лекуваме – грип или коронавирус“, заяви д-р Кадева, лекар от Банско.