По-рано днес в национален сутрешен блок, бившият министър на здравеопазването Мирослав Ненков даде мнението си за актуалната ситуация в България.

Според думите му, властите знаят какво правят и имат план.

Пада ли възрастта на жертвите

„Много е прибързано да се казва, че пада възрастта на починалите. Досега са починали 10 души, заразени с коронавирус. Този малък брой хора няма никакво значение статистически“, заяви още той.

Според него здравната ни система се справя изключително задоволително и големи проблеми около оказване на медицинска помощ в страната няма.

Главното успокоение на екс-министъра е това, че починалите от коронавирус на база общото население са малко и това ни поставя далеч назад в класацията на Световната здравна организация.

Тестване. Възможно ли е? Нужно ли е?

„Изследването на този етап с PCR тест би изчерпало ресурс за пациенти, които постъпват със съмнителни симптоми“, каза още бившият министър на здравеопазването.

По думите му се разбра, че за момента от хабене на бързи тестове няма особен смисъл.

Пациентите не би трябвало да принуждават медицинските работници само и единствено защото са уплашени.

Ако лекар казва, че домашно лечение може да бъде допуснато, то няма проблем да си останем вкъщи. Не може просто на база страх да изискваме тестове и да се борим за място в болницата.

„Ако тестовете наистина имат 30 % ефективност, защо да го правим, защо да се плащат пари? Тези хора, които имат фалшив отрицателен тест, ще се върнат на работа и ще заразят и други“ – обясни той.

По думите му няма как към този момент да се знае дали реаниматорите в България ще са достатъчни.

В допълнение, бившият здравен министър даде опасения за това, че човек може да бъде подложен под командно дишане за по-дълъг период от време, ако това се налага.

Смъртността в България

Към момента от данни, качени на сайта на Министерството на здравеопазването, коронавирусът е убил цели 10 души по нашите ширини.

Според специалисти, броят може и да нарасне заради големия брой интубирани пациенти.