Предистория

Преди няколко дни, президентът на Бразилия Жаир Болсонаро призоваваше бразилците да се върнат на работа, да излязат навън, да не се страхуват.

Започнала беше рекламна кампания, в която се виждаха пълни класни стаи и претъпкани пазари.

Всичко това бе, защото президентът отказваше да приеме действителността. Той ясно заявяваше, че страна като Бразилия не може да спре заради „някакъв си грип“.

Пренебрегвайки масовите призиви на здравните експерти, Болсонаро заяви, че иска икономиката да върви.

Той разкритикува "истерията" и до последно не спираше да вярва, че Бразилия ще мине между капките.

Какво се случи след това

След като коронавирусът достигна до земите на Бразилия, там решиха да решат проблема с недостига на болничните места по един доста ефективен начин. Митичните бразилски стадиони се превърнаха в болници.

На стадион „Маракана“ – иконата на световния футбол – се вдигат палатки, в които ще се приемат болни от COVID-19.

Тази съдба последваха и много други стадиони след като футболното първенство бе спряно заради пандемията.

Повечето отбори от най-високото ниво на бразилския футбол съобщиха, че нямат нищо против да предоставят своите стадиони, за да е годна базата да помага срещу вируса.

На стадион „Пакаембу“ в Сао Пауло вече има изградени отделения за пострадали от вируса.

В най-големия град в страната има недостиг на болнични легла. В Бразилия има 6 000 потвърдени случая, но според специалистите най-вероятно те са 10 пъти повече. Починалите вече са над 200.

„Тук имаме легла за средно тежки и по-леки случаи. Общо 200 пациенти ще са във временната постройка, а на друго място сме приготвили 1 800 легла.

На всеки 200 легла се пада по едно за интензивна помощ“, каза Луис Карлос Самарко, координатор на полева болница.

„Стадионите са добра идея, защото наблизо има квартали с много хора. Обичайната система с визитация по домовете не работи. Този вариант е за предпочитане“, изяви подкрепата си Росивете Де Соуса, жителка на Рио де Жанейро.