Излезе докладът на ООН, в който се прогнозира, че до 25 млн. работни места по света биха могли да се изгубят заради пандемията.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че вирусът COVID-19 е най-страшното и голямо изпитание за човечеството след Втората световна война.

Според думите му, пандемията ще доведе до рецесия, която в близкото минало няма аналог.

Генералният секретар произнесе реч, след която стартира представянето на доклада на ООН.

Документът се отнасяше за потенциалното социално-икономическо въздействие на епидемията.

„Новата коронавирусна болест атакува обществата в основата им, като отнема животите и препитанието на хората.

Това, от което светът има нужда сега, е солидарност. COVID-19 е най-голямото изпитание, с което се сблъскваме заедно от създаването на ООН", бяха част от думите на Гутериш в централата на ООН в Ню Йорк.

Малко статистика

Броят на потвърдените случаи по света вече е близо 850 000, а жертвите са повече от 41 000.

Около 181 000 души в Америка са заразени, според данните, събрани от университета на Джонс Хопкинс.

В това време Испания, която е една от най-тежко засегнатите страни, регистрира 849 смъртни случая през последните 24 часа – най-големият брой жертви за един ден.

Във Великобритания 3089 са загиналите от коронавирус до 30 март. Това означава, че се регистрира ръст от 381 починали, съобщават властите на острова. Сред жертвите има и 13-годишно момче.

Гутериш призова онези държави, които са с по-силна икономика, да помогнат на тези, които са по-бедни или по-слабо развити.

Според главния секретар на ООН, те най-много са „изправени пред кошмара на болестта, разпространяваща се като див огън“.

Междувременно по света

Едно то най-големите опасения на експертите се сбъдна. Гърция регистрира първи случай на коронавирус сред мигрантите в лагерите.

Покосена е млада жена, родила в болница в Атина, която е заразена с COVID-19. Тя е от Афганистан и живее в близкия до столицата лагер – „Рицона“.

В комплекса има още около 2 500 души. Властите съобщават, че лагерът задължително ще бъде изолиран спрямо всички изисквания. Засега не са открити други болни в него.