В Съединените американски щати броят на заразените от коронавирус расте със страшни темпове. Това се случва заради масовото тестване за болни от коронавирус.

Броят на смъртните случаи обаче, също не спира да нараства. Така, след няколко дни битка срещу опасната болест, САЩ даде 3400 жертви на COVID-19, с което надхвърли броят на починалите китайски граждани.

По този начин САЩ се нарежда на трета позиция в черната класация по смъртност. Лидерите в тази класация са Италия и Испания.

Един интересен въпрос…

Това може би е нещо, което се питате от седмица-две насам. Защо в едни държави смъртността е толкова голяма, а в други толкова малка, че чак безобидна?

Всекидневното публикуване на данни ни позволява да правим равносметка, да сравняваме, да говорим смело и информирано по въпроса. Ето действителни примери:

Смъртността варира значително в държавите в Европа и по света. В Германия например, тя е 0,79%, във Франция вече е на ниво 6%, а в Италия – 11%.

Реално разликата между държавите се дължи на начините, по които се броят болни и починали.

Ето мнения на експерти:

„В Обединеното кралство, за смъртни случаи, свързани с COVID-19, определяме всички починали, след като са се заразили с болестта, докато в Германия взимат предвид само хората, чиято смърт е пряко свързана със заразяването с коронавируса.

Тези разлики между страните обясняват донякъде защо имаме толкова разминаващи се съотношения на смъртността“, коментира Майкъл Тилдсли, биолог в Университета на Уоруик.

„Процентът на смъртност в момента е 0,8. Смъртността в Германия е все още ниска. Причината е, че започнахме тестовете по-рано и че извършваме много тестове, включително и на случаи с леки симптоми.

Затова и сегашният процент на смъртност е нисък“, посочва Лотар Вилер - шеф на института „Роберт Кох“.

Демографски фактори

Да не изключваме напълно и демографските фактори. Италия например е страната с най-възрастното население в Европа. Както знаем, възрастните са онези, които са най-уязвими на коронавируса.

В Германия обаче, където живее по-възрастно население от френското и испанското, мнозинството хора с положителни на COVID-19 проби са на възраст под 60 години.