Председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че днес не се е събрал кворум, за да се проведе извънредното заседание, на което трябваше да бъде изслушан и премиерът на България Бойко Борисов. Припомняме, че Борисов спомена в началото на тази седмица, че има решения, които иска да обяви и които, според него, ще успокоят много настроението по площадите на столицата и страната.

Всички очакваха, че днес може би ще бъде денят, в който премиерът обявява оставка, но това засега не е ясно.

Какво се случи тази сутрин

Депутатите не успяха да съберат кворум за извънредното заседание, което бе насрочено за днес. При първото преброяване бяха записани само 78 човека. Това обяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

В средата на лятната си ваканция депутатите се събират по настояване на БСП. Според дневния ред, парламентът първо трябва да гласува искане за нова актуализация на държавния бюджет заради кризата с COVID-19 и парите, които кабинетът отпуска за борба със заразата.

От ВМРО заявиха в официална позиция, че няма да се явят в Народното събрание. Причините били много, но основната е, че не желаят да бъдат фон във вътрешнопартийните битки за избор на лидер в БСП.

"За нас властта не е самоцел, но няма и да бъдем статисти във вътрешните борби на БСП и Нинова и в битките на т.нар. олигарси с властта. За нас мандатът в това Народно събрание ще бъде изпълнен едва тогава, когато нашите основни приоритети бъдат реализирани.", се казва още в официалната позиция на народните представители от ВМРО.

Тъй като от новия сезон се местят в нова сграда, преброяването на депутатите стана на подпис. Машините са преместени в новата зала, а депутатите минаваха и се подписваха ръчно в списък. По информация на NOVA той е предоставен на председателя на Народното събрание час по-рано.

35-тата вечер на антиправителствени протести премина спокойно

В четвъртък сутрин протестиращи се събраха при служебния вход на парламента, където се очакваше да започне извънредното заседание на депутатите.

Демонстрантите посрещнаха народните представители с яйца, някои носеха и домати. Замерян беше и служебния вход на сградата. Депутатите определиха подобни прояви за изключително непристойни. В района има и засилено полицейско присъствие, което е с цел успокояване на евентуално напрежение.

Призивите за хвърляне на яйца и домати отправиха преди ден организатори от т.нар. "Отровно трио". От "Демократична България" също подканиха всички техни симпатизанти да се съберат пред Народното събрание сутринта, за да поискат оставката на правителството. Присъствие са заявили и представители на БОЕЦ.