В Добрич не спазват противоепидемичните мерки

Често се случва да се разберат дадени резултати за това, че на някои места противоепидемичните мерки не се спазват в пълна сила, което е меко казано притеснително.

Към този момент в конкретната болница има наистина завиден брой положителни за коронавирус пациенти, което според експерти в областта е в резултат на неправилни действия за дълъг период от време.

„До този момент са направени значителен брой проверки в болницата в Добрич. За съжаление, направените предписания и препоръки не са изпълнени по начин, който да осигурява безопасността както на пациентите, така и на персонала на болницата”. Това категорично беше заявено от д-р Светла Ангелова от РЗИ – Добрич.

Припомняме, че вчера в болницата в Добрич отидоха здравният министър и главният държавен здравен инспектор. Броят на заразените в болницата расте, а наред с това бяха установени редица нередности при лечението им, както и недостиг на персонал. Стана ясно и че директорът на лечебното заведение ще бъде отстранен заради системно несправяне със задълженията.

„От болницата отчитат например, че има достатъчно лични предпазни средства. При наши проверки обаче сме установявали дефицит на такива. Към момента в болницата в Добрич има между 26 и 30 положителни за коронавирус пациенти.”, каза още Ангелова.

„Отдавна сме подали множество сигнали. Изключително важно е в момента нашите да успокоим персонала в болницата, както и да върнем доверието в институцията”, заяви Йордан Йорданов - кмет на Добрич

В Бургас бият медици, а те искат да напуснат

Причината за ситуацията – поредица от случаи на агресия, обиди и ритници от страна на пациенти и техни близки. Медици от бургаската болница искат постоянен полицейски пост пред Спешното отделение през нощта.

Поредицата от случаи на агресия, обиди и ритници от страна на пациенти и техни близки напоследък кара медиците да поставят ултиматум на ръководството – или постоянен полицейски пост или да напуснат всички до един. Последният пример е от последните дни.

Турист от друга държава, постъпил в Спешното с рана на главата, налетял на бой на медицинския екип, докато те правили опит да промият раната му. Той съборил с ритник една от санитарките, която получила сериозни травми след падането.

„Агресията спрямо работещите в Спешно отделение е не само сериозна, но и постоянна.”, заяви зам.- директорът на УМБАЛ – Бургас д-р Светлозар Георгиев.

„Това е така особено нощем, в летния сезон, когато много хора си позволяват злоупотреби с алкохол и други вещества. Всички, които идват тук смятат, че са най-спешните на света, а всъщност колега, който е подготвен за това, решава кой трябва да се обслужи веднага и кой може да почака.”, допълни той.