Докато местните се шегуват, че предстои организиране на „молебен за нормално изкъпване”, институциите само обещават, а не вършат абсолютно нищо. Заради институционалното нехайство, хората седят без вода от месец, а това обхваща и детска градина, и училище.

От месец жителите на севлиевското село Добромирка са на сухо заради първоначално обявена лека авария. Хората перат на ръка и носят питейна вода с бидони.

Местните се шегуват, че предстои организиране на „молебен за нормално изкъпване”. Чешмите, обаче, не текат заради стари водопроводни тръби и пилеене на водата за поливане, контрират от местното водоснабдително дружество.

Според институциите вината е в жителите

Как се живее без вода по време на жеги и коронавирус? Има ли вариант хората там да оцелеят и да се върнат обратно към нормалия живот?

„Никак не е удобно и приятно да се пере на ръка, особено без вода”, оплака се Радка, която е дългогодишна жителка на село Добромирка.

В населеното място има дом за стари хора и детски учебни заведения.

„Едно от най-задължителните условия сега е ръцете да се мият и дезинфекцират редовно. Без вода аз не виждам това как може да стане.

В Дома има 60 потребители, над 15 от тях – лежащо болни. Как може да се спазват условията на дезинфекция, когато няма вода, с която да се изкъпем?“, коментира местният лекар.

Жителите на Добромирка обясниха, че водоноски в селото са били поставени едва снощи. От ВиК посочиха, че скоро водоподаването ще бъде възстановено в най-кратки срокове.

Още инциденти, но този път в НАП

Фасадна плоча премаза автомобил в центъра на София и по чудо няма жертви и пострадали след разиграването на инцидента. Плоскостта се е откъртила от сградата на НАП на ул. „Аксаков”.

„Слава богу, че на мястото не е имало човек. Тогава инцидентът щеше да бъде адски страшен.

Паднала е гранитна плоча, дебела поне 3 см, която се спуска с невероятна скорост.”, обясни зам.-кметът на район „Средец” инж. Валери Манолов.

Той допълни, че на мястото ще бъде изпратен спешен екип, който ще състави протокол и ще направи снимков материал, за да уточни щетите.

„Ще бъдат издадени предписания за отремонтиране на фасадата, която също ще се обследва. Ще се направи всичко възможно за нейното обезопасяване. Плочата се е откъртила, по всяка вероятност, заради дългия експлоатационен период”, коментира инж. Манолов.

Говорителят на НАП Росен Бъчваров посочи, че е обявена обществена поръчка за ремонт на фасадата на сградата седмица преди инцидента и се очаква някоя от фирмите да започне работа съвсем скоро.