„Дневният ред на утрешното извънредно заседание на парламента е озадачаващ. Учудващо е, че Корнелия Нинова предлага актуализация на бюджета. Знаете, че една такава актуализация отнема поне 30-40 дни. Това е против исканията на хората, които искат оставка”. Това заяви категорично депутатът от БСП Красимир Янков пред медиите.

По неговите думи стана ясно, че една такава процедура дава възможност на правителството да претендира, че е обществено значимо.

„То бива легитимирано в това време. Минава тази актуализация и влизаме в процедурата за бюджет за следващата година, което вече си е важен въпорс.”, посочи Красимир Янков.

Той допълни и още по темата:

„Именно това не е обмислено в искането за дневен ред. Това ме кара да имам своите основания да мисля, че това заседание не е съобразно изобщо с исканията на хората, които настояват за оставка днес или утре”.

Янков: „Такава актуализация трябваше да има много отдавна“

„Сега предстои важен период, в който обществото е разделено. Част от народа е на улицата.

Това, което трябва да се реши към този момент, е как да бъде успокоена тази обстановка, за да се минимализира напрежението и да се мисли рационално.”, коментира депутатът от БСП.

„Ние, като партия, твърдо заставаме зад исканията за отстраняването на Борисов от власт и за свалянето на ГЕРБ. Част от нашите симпатизанти са без партийно решение на протестите.

Но това ние да дадем по някакъв начин повод правителството да остане и да ръководи работата на държавата, ме озадачава доста.”, каза още Янков.

Според депутата от БСП в голямата си част протестите на хората са напълно искрени.

„Има, обаче, и опити те да бъдат яхнати – както от партии, които са били във властта и сега отново претендират да влязат в парламента, така и от такива, които тепърва се регистрират.“ - коментира той.

Има ли външни влияния в протестите

„Мисля, че и тримата говорители, които се самонарекоха организатори на протеста, също предвиждат политически проект и то вижда се – доста финансово обезпечен. Явно той ще бъде или на Божков, или на други олигарси от подземията".

По думите му хората са искрени в желанието си да живеят по-добре и искат институциите да работят.

„БСП трябва да подкрепи тези хора и да се дистанцира от всички останали схеми, които се въртят наоколо и които искат да употребят недоволството по начин, удобен за тях.", категоричен бе Красимир Янков.

Дали БСП ще стигне до заветната цел – да яхне държавата, предстои да видим в следващите месеци.