Стигна се и до сериозна блокада на движението по булевард "Дондуков", който до сега сякаш бе леко забравян.

33-тата вечер на антиправителствените протести в столицата премина без кой знае колко сериозно напрежение. Хората отново се събраха в „Триъгълника на властта“ около 19 ч. Протестиращите бяха подготвили и нова изненада за своите управници – този път оставиха книги с послания пред Министерския съвет, което е може би една от най-оригиналните идеи, които са хрумнали някога на организаторите.

Нова блокада в столицата

В София се появи и нова блокада - на бул. "Дондуков" пред Министерския съвет. Там майките на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива" разпънаха палатките си и заявиха, че няма да вдигнат блокадата докато не видят реформи в управлението.

Заради затворените кръстовища и булеварди в София е значително променено и разписанието на градския транспорт.

Организаторите от така нареченото "Отровно трио" обявиха, че блокадите в цялата страна ще продължат докато не стане факт и оставката на правителството и главния прокурор.

Протести и блокади в цялата страна

Блокирано се оказа и кръстовището пред Община Варна. Палатков лагер бе издигнат отново в понеделник вечерта.

Органите на реда са опитали да спрат протестиращите, но след това са се отдръпнали, а демонстрантите са поставили палатките си на булеварда. Няма данни за сблъсъци между протестиращи и униформени, но на място има засилено полицейско присъствие, което все пак доставя доза спокойствие на обикновените граждани.

Протести и извън България

Втора поредна нощ на сблъсъци, напрежение и протести в Беларус. Един човек е загинал, опитвайки се да хвърли взривно устройство по полицията.

Поводът за демонстрациите там е резултатът от президентските избори, които се проведоха напоследък. Знаете, че Александър Лукашенко, който управлява вече 26 години, спечели около 80% от гласовете на избирателите.

Полицията веднага влезе в действие - използва сълзотворен газ, гумени куршуми, шокови гранати и палки, за да разпръсне хилядите протестиращи в Минск. Един човек е загинал, опитвайки се да хвърли взривно устройство по полицията, което обаче избухнало в неговите ръце.

Хората издигнаха няколко барикади в столицата, а протести и сблъсъци е имало и в други големи и малки градове на страната.

"Отначало хората вървяха мирно като се държаха един за друг – това беше времето, в което всичко бе нормално. Тогава, обаче, пристигна затворнически бус и започнаха да отвеждат хора масово.

Логично, след това започнаха и сблъсъците. Час и половина по-късно полицията вече използваше гумени куршуми и шокови гранати. Имаше хора с най-различни наранявания с неясен произход", обясни протестиращ.