Какво може да направи една градина наистина оригинална и специална? Отговорите са толкова разнообразни, колкото и самите градини.

Цветята винаги носят щастие на този, който ги види, но има и такива, които подсилват цялостния ефект и същевременно се отразяват благотворно на растежа и развитието на останалите насаждения в градината ви.

Това включва цветя, които привличат полезни насекоми, такива, които отблъскват нежеланите инсекти или просто имат медицински и лечебни свойства.

Независимо дали имате голяма градина, малко местенце в задния двор или саксии на терасата, може да е както полезно, така и забавно да си изберете цвете, което да има повече от една екстри.

Цветя, които привличат полезни насекоми

Екологията и околната среда са важни теми. Мнозина от нас са загрижени за намаляването на използваните количества пестициди, не само за наша собствена полза, но също така и с цел да се предпази почвеният слой и питейната вода и за опазване на природната среда като цяло.

Природата има собствени бойци за това, които са невероятни малки създания.

Например калинките са известни като най-добрият приятел на градинаря. Ако накарате повече калинки да се заселят в градината ви, това би бил прекрасен начин да се отървете от кърлежите и листните въшки, които са сред любимата им храна.

За да привлечете калинките, трябва да имате поне едно от следните цветя: невен или ангелика, известна още и като пищялка. Венчелистчетата на тези растения имат повърхност, която калинките харесват.

На всичкото отгоре ангеликата е една от най-чудодейните билки - тя съдържа валерианова киселина и по този начин действа успокояващо, стимулра храносмилането, лекува спазмите, помага при анемия, болезнена менструация, облекчава симптомите на предменстралния синдром.

Ларвите на зелената мушичка Chrysoperla carnea са изключително полезни в борбата с листните въшки, акарите, трипсовете и миниращите мухи. Тези ларви предпочитат открии пространства, където снасят яйцата си и така се превръщат в стабилни защитници на вашата градина срещу нежелани инсекти.

Паразитните оси, които иначе са много дразнещи, са изключително ефективни срещу различни нашественици като кърлежи, акари, листни въшки, зелеви гъсеници, молци и други. Тяхното любимо растение в градината е алисумът, познат още като игловръх.

Все пак се пазете от тях, когато обработвате градината и не влизайте да обработвате почвата, или да отстранявате плевелите, след като сте се парфюмирали или консумирали храни като чесън и лук. Това дразни осите и ги прави нападателни.

Сирфидните мухи могат да предпазят градината ви през късното лято и ранната есен. Те предпочитат златникът, познат още и като енчец.

Carabidae е вид земен бръмбар, който е природен хищник, който прекарва нощта в търсене на охлюви, плужеци и паразити, които нападат почвата, където сте засадили новите си цветя и растения.

Те също така обичат да ядат и гъсеници. Многогодишните цветя ги привличат най-много от всички растения в градината.

Цветя, които отблъскват нежелани насекоми и паразити

Невенът отново е тук, този път като едно от най-полезните цветя, което прогонва нежелани и вредни насекоми и вредители. В зависимост от вида невен, той отблъсква различни вредители като акари, нематоди, зелеви червеи, и други. Видовете невен, които имат аромат, са най-полезни за тази задача.

Лавандулата, освен прелестния си аромат, отпъжда редица вредни насекоми, сред които дори комарите. Прелестно, нали?