Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил да има задължителна ваксинация на работещите в определени сфери. Това стана ясно още вчера в интервю на специалиста пред медиите.

„За мен някои групи трябва да бъдат имунизирани. Това са медицинските работници, както и работещите в социални заведения.”, заяви доц. Кунчев. Той не смята, че задължителната ваксинация би нарушила някакви граждански права.

До какво ще доведе задължителна имунизация

„Това, което ще постигнем, е да не позволим, заради професионалните си отговорности, да заразяваме хора. Отдавна се видя, че в домовете за стари хора, например, неимунизиран персонал многократно внесе инфекцията и се стигна до епидемични взривове.”, коментира Кунчев.

Той обясни още, че в края на септември изтича срокът на годност на 300-400 хиляди ваксини срещу COVID-19.

„На ден правим по 15-20 хил. имунизации, с този темп няма как да ги използваме.”, обясни доц. Ангел Кунчев.

„Ако те не намерят приложение в други страни, защото постоянно вървят такива разговори, и не стане дотогава удължаването на срока, тогава ще е първата по-голяма партида, на която ще ѝ изтече срокът.”, допълни здравният инспектор.

Той коментира и темата за поставянето на трета доза от ваксините срещу COVID-19. Според доц. Кунчев тя би била препоръчителна за определени групи, но все пак това трябва да се преценява за всеки индивидуално.

Възможно е страната ни вече да е в платото на четвъртата вълна на пандемията.

„Оптимистичната новина е, че има задържане на заболеваемостта, не само за България, а и в цяла Европа. За първи път тази седмица заболеваемостта падна малко.”, заяви още доц. Кунчев.

Официален протест на ресторантьори от Враца

Протест на ресторантьори и бизнесмени от Враца. Те недоволстват от наложените противоепидемични мерки.

Собствениците на обектите заявяват, че са изпълнили изискванията на противоепидемичните мерки, но няма как да поддържат бизнеса си и работните места на персонала при капацитет едва 30%.

„Губим много. Нашите работници ще си търсят ново поприще, ако пак ни затворят. Нашата професия става неатрактивна, след няколко години ще ни е много трудно да намерим хора.”, заяви протестиращ.

Да слагаме ли трета доза от ваксините

„С течение на времето имунитетът избледнява и може би е добре да се слага и трета доза от ваксината срещу COVID-19”.

Това заяви доц. Любомира Гломб - началник на отдел „Вирусология" в НЦЗПБ.

„В България, обаче този въпрос не е релавантен, той не се отнася за нас. Ние едва се справяме с първа и втора доза, дори „едва” е оптимистично казано. Ние не се спазваме.”, каза още тя.

„Това което се вижда от данните е, че имунитетът е съхранен – имаме данни за 1 година по отношение на ваксината и за почти 2 години по отношение на преболедуването.”, посочи Гломб.