Страсти и тревоги около начина, по който ще започне учебната година. Разнопосочни са и мненията за това как да работят училищата.

„Предполагам, че в момента и в Министерството на образованието не знаят какво ще се случи с учебната година. Децата в гимназиален етап бяха най-ощетени от непрестанните локдауни и дистанционното обучение.

Трябва да се помисли повече за децата тази година. Да бъдат последно затваряни и първи отваряни. Имаше момент, в който моето дете стоеше вкъщи, а дискотеките работеха”, каза учителят Нели Хинова.

Учителят Петър Велков коментира, че ние - като държава и общество, не сме направили нищо, за да се гарантира присъственото обучение.

„Трябваше много по-рано да се вземат тежки мерки. И да се спазва контролът.

Виждаме тотално неспазване на мерките. Училищата трябва да се затварят последни и да се отварят първо. Но това трябва да се случва при навременни мерки, контрол и мерки в училищата”, добави той.

Според него при тази заболеваемост ситуацията на 15 септември ще е притеснителна.

Според него в училищата трябва да се извършва регулярно тестване за коронавирус.

„Много важно е редовното тестване. Всички държави, които останаха отворени, имат такова. Практиката на държавите е един или най-добрият вариант е два пъти седмично тестване. За децата има неинвазивно такова.”, каза Велков.

„Смятам, че не бива училищата да бъдат поставяни под общ знаменател. Трябва да се даде автономност на директорите. При нас във всяка класна стая има въздухопречистватели.”, каза Хинова.

Какво е мнението на министъра на образованието

Коментар беше направен и относно срещата при министъра относно мерките за учебната година. „Министърът излезе с обобщение, че вирус има. Имаше хора, които се подиграваха на проф. Добрин Василев - един от най-реномираните лекари по темата за коронавируса. Той споделяше данни за смъртност при децата и тези хора се смееха. Нивото беше изключително ниско. Така няма да го докараме доникъде”, обобщи Велков.

„Геноцид спрямо децата е да бъдат затваряни и да бъдат принуждавани да стоят у дома, при положение, че всички възрастни са на работа и нямат промяна в ритъма си на живот”, смята Хинова.

Делта вариантът удря всичко наред, даже и бебета. Този щам издържа и на високи температури, защото тръгна от Индия, където е горещо. Това заяви математикът проф. Николай Витанов.

Ситуацията в София-град

„Неблагоприятният сценарий на пандемията се реализира. Забелязахме нещо много интересно.

София-град, който трябва да е най-тежко засегнат, изведнъж започна да излиза от „червената зона” и да се връща в „жълтата” през лятото.

Това означава, че има случаи, които се губят, защото болните не се регистрират. Хората не търсят медицинска помощ и се опитват да се лекуват сами вкъщи.”, каза още професорът. По думите му смъртността от COVID-19 ще остане висока поне до края на септември.