Болниците в Русе са пред колапс! Три от петте здравни заведения в региона са препълнени. В болницата в Бяла ситуацията е критична, защото не достигат апарати за обдишване, а няма къде да бъдат препратени нуждаещите се пациенти.

„От 20 август нашата болница има 31 легла за лечение на COVID-19. От една седмица всички те вече са заети. Нямаме възможност за никакво приемане на пациенти. Пренасочваме хората към лечебните заведения в Русе”, обясни прокуристът на МБАЛ „Юлия Вревска” в Бяла - Димитър Димитров.

Той добавя, че се наблюдава тенденция за нужда от интензивно лечение на новите пациенти.

Има ли достатъчно апаратура

„Проблемът с апаратурата не стои на дневен ред. Имаме 36 легла за интензивно лечение и от два дни те са пълни. Липсата на свободни легла в интензивния сектор е изключително притеснителна”, каза административният директор на УМБАЛ „Медика” – Руси – Алисе Муртезова.

Според нея влошаването при Делта варианта на вируса настъпва изключително бързо.

„Четвъртата вълна все още е в динамика. При нас лежат основно неваксинирани болни. Процентът на повторно боледуващите и ваксинираните е много малък. Ваксини има много, но хората не са ваксинирани”, обясни директорът на белодробната болница в града.

Стела Балтова с конкретни решения относно туризма

Министърът на туризма Стела Балтова съобщи, че има принципно съгласие от финансовото министерство и в момента се обсъжда мярката за 9 процента ДДС в туризма да се приложи до края на 2022 г. Това ще стане възможно, ако всички плащания бъдат картови и банкови.

Мярката "Отново заедно" продължава, което е особено важно за зимния туристически сезон, като оставащите средства ще се насочат именно за този период. Продължават действие мерките "Заетост за теб", както и за субсидиране на седалките с 35 евро за туристическите чартърни полети.

Разработва се и схема за подкрепа на бизнеса за оперативните му разходи, каза министърът. Част от актуализирания бюджет за тази година ще бъде използвана за сектор "Туризъм", защото от тези 400 млн. лева има около 240 млн. лева, които ще бъдат предназначени за мярката "60 на 40", каза още министърът.

Тази мярка ще е с нов дизайн, включително и "75 на 0" на средногодишна база, което е нашето предложение, защото туристическият сектор има сезонен характер на работата и на приходите си, допълни Балтова.

От останалата част - около 150-160 млн. лева, министерството настоява да има средства, които да бъдат целево насочени в туризма. Парите са нужни за реклама и маркетинг за предстоящия зимен сезон, за подкрепа на екскурзоводите.

Министър Балтова изтъкна и необходимостта повече средства да се отделят за тестове, които могат да бъдат насочени в подкрепа на събитийния туризъм.