"Дали сме в пика или той предстои, тепърва ще видим. Мисля, че обществото е добре информирано относно плана на здравното министерство, както и по отношение на мерките, които се взимат.

По отношение на здравната система - взети са мерки и е направен план. Където е необходимо, ще бъдат разкрити нови клиники.", заяви премиерът Стефан Янев.

Върви ли по план кампанията за ваксиниране

Той посочи, че ваксинационната кампания е отбелязала добри резултати. Има ръст на ваксинираните граждани в рискова възраст. Той опроверга и спекулациите, че кабинетът търси решение за задължителна ваксинация.

"Всеки един има право да управлява личния си живот и личното си здраве. В това отношение не правим никакви решения.

Появиха се идеи за ваучери и стимули. Пак повтарям, това е въпрос на лично решение.

С каквито и да е кампании, ако човек не иска да се ваксинира, той няма да го направи. Третият аргумент, който искам да изтъкна, относно вълната и мерките, е, че ние като правителство се стараем мерките да бъдат безкрайно щадящи по отношение на бизнеса.

Той трябва да работи, животът трябва да тече достатъчно нормално. Разбира се, ние сме достатъчно отговорни, всеки един от нас, в случай на необходимост ще вземем индивидуални мерки. Не може да разчитаме, че със стихийни действия и даване на празни обещания ще постигнем нещо.", посочи Стефан Янев.

Той посети Центъра по молекулна медицина и Катедрата по медицинска химия и биохимия в Медицинския университет – София, заедно с образователния министър Николай Денков.

"Навсякъде, където е възможно, учебната година ще започне присъствено. Гарантирам го за първокласниците, ако е възможно, ще го направим и за другите ученици.

Това, което сме написали в насоките, е, че първо в онлайн обучение ще излизат високите класове - 10, 11 и 12 клас, ако се налага - и 8, и 9 клас.", обясни той.

Готови ли са училищата за новата вълна

Предвидено е при тежка ситуация да се осигурява 50% присъствие на учениците. Как ще се случва това, зависи от конкретното училище.

Единият вариант е да се премине на две смени, а другият - ротация на паралелките. Това ще бъде съгласувано с МОН.

Премиерът определи проекта на медиците като нещо изключително иновативно и модерно. Той е финансиран с европейски средства.

"В сградата се върши сериозна дейност с широко поле за приложение в съвременната медицина. Поздравления на целия екип на акад. Трайков.

На базата на това, което са направили, и на вложените средства, всичко това се развива в добра перспектива. От гледна точка на изпълнителната власт мога да потвърдя, че ще има още финансирания за сферата на образованието в медицината.", посочи Янев.