Новината на днешния ден дойде от централата на политическа партия ГЕРБ, където нейният лидер и настоящ министър-председател Бойко Борисов обяви, че издига Даниел Митов за премиер в кабинета, който партията ще предложи в новото 45-то Народно събрание.

Искам да ви информирам за едно мое решение. То беше лично мое. Мисля, че в тази сфера – не само в партията, но и извън нея, имам най-много опит, но и успехи. Не случайно в лидерските двубои победих. Взех решение да се оттегля от двете места в парламента, от които ме избраха, а трябваше да се явя и да ги победя”, заяви Борисов по време на пресконференцията, която беше свикал.

Даниел Митов беше избран за депутат в настоящото 45 Народно събрание от гражданската квота на ГЕРБ. След като си спечели място в парламента Митов обяви, че е получил покана да стане член на партията, която е и приел.

Кой е Даниел Митов

Възпитаник на Софийския Университет „Свети Климент Охридски“, Даниел Митов завършва специалност „Политология“ през 2002 година.

Започва политическата си кариера в Демократи за Силна България (ДСБ) на Иван Костов, където през годините е заемал и поста на зам.-председател на партията.

През 2012 година я напуска и се присъединява към „Движение България на гражданите“ на Меглена Кунева.

През 2014 година Митов влиза и в изпълнителната власт като министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки. След това е избран на същия пост в кабинета „Борисов 2“, където заема длъжността до 2017 година.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов, по време на посещение във Велико Търново, обяви че ще предложи за премиер човек с отявлена „про-европейска и про-натовска ориентация“, като в същото време уточни, че това няма да е широко спряганият за този пост Томислав Дончев.