„Ще подходим отговорно при предложението за правителство. Българският избирател категорично ни постави на първо място.

Всички опити на последните в класирането да се изкарват първи или най-значими. Това изобщо не е вярно. Тези, които казват, че би ни било страх от служебно правителство, се страхуват за демокрацията.”

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанеито на Министерския съвет в сряда.

Той посочи, че служебно правителство има ролята да проведе честни избори.

„Благодарение на изключителната работа на всички в ЦИК и на Марияна Николова - да, вероятно има още какво да се желае, но страховете, които се опитаха да наложат, че едва ли не ще опорочим изборите или ще направим нещо незаконно, или недопустимо за нас, останаха една голяма лъжа”, допълни премиерът.

Борисов беше категоричен, че когато ГЕРБ получи мандат за съставяне на кабинет, от партията ще се отнесат най-отговорно към него.

„Нашите избиратели искат това. По-нататък има конституционен начин на действие”, поясни той.

Борисов относно ваксините

Относно пандемията премиерът акцентира върху европейската солидарност, благодарение на която България ще получи 2,7 млн. дози от ваксината на Pfizer.

„За съжаление, виждаме как една по една ваксините биват опорочавани и хората се плашат. Дали е търговска война, или не - има кой да каже. Сега се говори за ваксините на „Джонсън и Джонсън”, които спряха договорите за ЕС”, коментира Борисов.

По думите му това може да попречи до известна степен на ваксинационния план, но засега хората били спокойни за препарата на Pfizer.

„Подготвят се договори за ваксини за 2022 и 2023 г. Щом ЕС се готви за такива договори, означава, че тази пандемия изобщо не се очаква да се размине лесно и да отмине”, заключи премиерът.

Радостна новина от доста време насам

Положителна промяна в актуалните данни за разпространението на коронавируса у нас. Има значителен ръст на оздравелите от COVID-19 за последното денонощие.

Болестта са преборили 3,995 души. Това е с около 1,000 повече от новите случаи, регистрирани през последното денонощие, които са 2,944.

При направени над 16,242 теста, 18.43% от изследваните са дали положителен резултат. Броят на починалите за изминалите 24 часа е 127. С тях фаталните случаи от началото на пандемията в страната стават 14,746.

9,799 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в болници. 799 от тях се намират в интензивните отделения.

Общо поставените дози ваксини срещу коронавируса у нас са 590,495. 10,503 от тях приложени през изминалия ден.