Националният исторически музей организира ателие на тема „Софийска шевица“. Инициативата е част от проекта „Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията“, финансиран от Национален фонд „Култура“.

Идеята залегнала в осъществяването на проекта е да се популяризира българската везбена традиция и предаването й от поколение на поколение.

По време на ателието всички желаещи ще се запознаят с различните традиционни шевици.

На място ще присъстват няколко опитни везачки, които ще запознаят всички желаещи е техниката на везането.

История на шевиците и преподаване на тънкостите на везбата

В рамките на проекта ще се проследи как традицията преминава в новото време – техниката на изработка, все по-засиленото търсене на смисъла и символа на шевицата от тези, които я изработват.

По време на инициативата ще се покажат традиционните образци от различни региони на страната, като специално внимание ще се обърне на селата от област София.

Така според служителите на Националния исторически музей ще се създадат нови начини хората да се запознаят с традициите на предците ни и ще се запази културното ни наследство.

Инициатива се подкрепя от Задругата на майсторите

Ателието „Софийска шевица“ ще се проведе с участието на Антоанета Толтукова и Величка Георгиева от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – София.

Двете дами ще разкажат повече за софийските шевици, като едновременно с това ще покажат и традиционните бодове и орнаментика.

Посетителите ще имат възможност да се запознаят отблизо с автентични материали от фондовете на Националния исторически музей.

Всички желаещи да посетят ателието могат да направят това в залата на Възрожденското училище, на 3-ти етаж в НИМ, 14 декември 2019 г., събота в часовете между 13.30 и 15.00 часа. Няма такса за участие, единствено е нужно да се купи входен билет за самия музей.