Партията на Ангела Меркел претърпя сериозно поражение на регионалните избори в Германия, а резултатите загатват за проблеми с управляващите на парламентарния вот през есента. В провинция Рейнланд-Фалц изборите бяха спечелени от лявата Социалдемократическа партия.

На юг, в провинция Баден-Вюртемберг спечели Зелената партия. Резултатите, обаче не са пълна изненада, защото в двете провинции и досега християндемократите на Меркел не бяха първа политическа сила.

Сега вече, сметката показва ясно, че след федералните избори през месец септември, може да се стигне и до евентуално успешна коалиция, която да не включва сегашните управляващи. Левите, зелените и либералите от партията на Свободните демократи вероятно ще имат достатъчно народни представители, за да управляват без десните.

"Виждаме, че гражданите са недоволни. Нараства неразбирането към мерките, които взимаме за борба с коронавируса.

Нараства нетърпението към ограниченията. Затова хората на ръководни постове трябва да се погледнем самокритично. Не е лоша идея и да се запитаме:

"В кое направление можем да работим сравнително по-добре? Къде можем да сме по-прагматични и да вършим нещата по-бързо.", каза генералният секретар на Християндемократическия съюз Паул Цимияк.

В Нидерландия нещата извън контрол

Сблъсъци в Нидерландската столица. Полицията за борба с безредиците използва водно оръдие, за да разпръсне успешно демонстранти, които се бяха събрали в Хага на протест, който е насочен изцяло срещу новите ограничителни мерки за COVID-19.

Протестиращите не спазваха физическа дистанция и пренебрегнаха призивите на полицията да се разпръснат. Не се съобщава за ранени, но има немалко арестувани хора.

В демонстрацията ден преди началото на парламентарните избори в Нидерландия, участваха около 2000 души. Хората носеха плакати с надпис "Свобода и демокрация: Не на диктатурата." Чуваха се и призиви да НЕ се гласува за управляващите.

Още около протестите в Нидерландия

Нидерландската полиция за борба с безредиците използва водно оръдие, за да разпръсне демонстранти, събрали се в Хага, за да протестират срещу мерките, които бяха гласувани за борба с коронавируса.

Протестиращите не спазваха абсолютно никаква физическа дистанция и пренебрегнаха призивите на полицията да се разотидат. Тези действия на тълпата бяха и в основата на премеждията.

Стигнало се е и до сблъсъци, извършени са немалко арести, но не се съобщава за ранени хора. В демонстрацията ден преди началото на парламентарните избори в Нидерландия, участваха около 2,000 души, а се съобщава, че в следващите дни най-вероятно ще се съберат и още хора.