Жителите на първомайското село Дълбок извор се вдигат на бунт, за да спасят читалището си от срутване. Сградата в центъра на населеното място е в критично състояние. Местните твърдят, че са принудени да развиват художествена самодейност в крайни мизерни условия и с риск за живота си.

„Читалището ни е едно от най-големите в района. Заради теча обаче вече не може да бъде посещавано. След последните валежи ситуацията е много критична – таванът и прозорците започнаха да падат. Състоянието е плачевно”, обясни секретарят на читалището Жанета Карааргирова.

Тя призова от Министерството на културата да се сезират и да обърнат внимание на читалищата.

„Падащата мазилка е опасна, защото оттук минават родители и деца от близката детска градина. Сградата се руши отвън, а от тавана падат летви и греди. Има вероятност да стане нещо опасно и фатално”, предупреди Карааргирова.

В читалището е предвидено да се проведат и изборите на 11-и юли. „Не знам как ще се случи това. Предполагам, че ако вали, ще тече върху машините”, категоричен е секретарят.

На този фон, селото развива зашеметяваща културна дейност. Има театрална трупа, детска певческа и танцова група, както и самодеен състав. Хората казват, че ситуацията е колкото абсурдна, толкова и трагична.

Кметът на Първомай обясни за медиите, че за ремонт на читалището е отделена сумата от 50,000 лева.

Защо дете бе малтретирано в Дом за възстановяване

Дете с тежки наранявания по ръцете в Дом за настаняване от семен тип в Мездра.

Пострадалото момче е на 9 години. То е било вързано с часове за леглото си с чоропогащник от по-голям обитател също с увреждания. Това се е случило в петък срещу събота.

Състоянието на малчугана

Детето вече е оперирано в Пирогов. С много усилия лекарите успели да спасят пръстите на ръцете му от ампутация.

По думите на директора на центъра двадесет и една годишният извършител е проблемен от години, а служителките, допуснали случая, ще понесат наказание. Социалните служби започнаха проверка.

Директорът на социалния дом Полина Александрова заяви, че извършителят се е издразнил от почуквания, които детето прави от време на време

„Сега ще решаваме занапред какви ще бъдат действията ни. За сега за нас е най-важно да се възстанови детето", добави още тя.