Доказването на случаите на Делта варианта на COVID-19 у нас трябва да е червена предупредителна лампичка. Това коментира пред медиите епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите на експерта в момента епидемиологичната обстановка в страната е много спокойна.

„Вероятно към края на август, най-късно началото на септември, ни очаква подобна вълна каквато се развива в другите държави.”, заяви Кожухарова.

Тя даде пример с други страни. „В Русия имат ваксини, но не ги искат. Казват, че искат западна ваксина. Предполагам, че ще им внесат, но едва ли това ще доведе до кой знае какъв резултат. Предстои издигане на вълната. Във Великобритания определено започва нова вълна, но тя не е висока, защото са много ваксинираните. В Израел кривата почти не е променена”, обясни проф. Кожухарова.

Тя е категорична, че решението е във ваксините, които пазят от тежко протичане на болестта. Защита имаме и след преболедуване.

„Колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-малко случаи ще имаме”, обясни проф. Кожухарова.

Защо в Москва не пускат клиенти без ваксина в заведенията

Заведенията в Москва започнаха да връщат клиенти без ваксина срещу коронавирус. Русия се бори с нова вълна на заразата. Положението е особено сериозно в двата най-големи града - Москва и Санкт Петербург.

Една от мерките е изискването хората, които искат да влязат в заведение, да докажат че са ваксинирани. Признават се още тестове за антитела и PCR изследвания.

В Русия вече вървят дебати дали тези ограничения представляват дискриминация. Някои от собствениците на заведения не са доволни,че трябва да връщат клиенти, но властите казват, че причината за вълната от коронавирус е мутацията „Делта”, която е много заразна и трябват сериозни мерки.

Кой ще поеме отговорност за българския туризъм

Туристически компании излизат на протест пред Президентството. Това обявиха от обединението „Бъдеще за туризма”. Те настояват за оставката на министъра на туризма - Стела Балтова.

Причината е, че все още не са изплатени около 16 милиона лева - държавна помощ, които трябва да компенсират загубите на фирмите в туризма от пандемията. Повод за протеста е и отмяната на резервации на най-големия гръцки туроператор „Музенидис травъл” до 31 юли.

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти се разграничи от исканията за оставка на министъра, защото такава би забавила решаването на проблемите в сектора.