Генерална репетиция за парламентарния вот на 11 юли. По новия Изборен кодекс в Благоевград и още седем населени места избират кмет. В секциите с над 300 избиратели гласуват само с машини. Една от тях даде грешка за кратко, но това не попречи на вота като цяло.

Първите часове на изборния ден в Благоевград започнаха с изключително ниска активност. До 10 часа едва 3% от гласоподавателите отидоха до секциите. Малкото избиратели не срещнаха проблеми с машинното гласуване.

Активност, проблеми при машинно гласуване

Членовете на секционните комисии трябваше да спазват стриктно изискването да не дават указания в близост до машината, за да се запази тайната на вота.

„Един-два пъти са ни питали – „Ами сега какво?”. Ние казваме, че трябва да следят и най-накрая се натиска „гласувай”, излиза бележката, след нея и картата и това е. Всичко е точно и спокойно”, каза председателят на секционна комисия Пенка Ичева.

Около обяд активността леко се вдигна. Отново обаче отстъпваше с около 10% на тази от предишните местни избори.

„Нямаме проблеми със счупена или бутната машина. Нямаме регистрирана агресия към устройство. Мисля, че все още избирателите са приятели с машините за гласуване”, коментира председателят на ОИК-Благоевград Мартин Бусаров.

В последните часове на изборния ден от общинската избирателна комисия отчетоха изненадваща тенденция.

„По-възрастните хора са гласували. По-младите все още не са пристъпили – тези, които имат самочувствието и могат да гласуват машинно, които нямат притесненията на възрастните хора”, каза зам.-председателят на ОИК-Благоевград Йордан Симонски.

Имаше ли страшни нарушения на изборния ден

Сериозни сигнали за нарушения в изборния ден в общинската комисия така и не постъпиха. Проблем възникна само в секция, в която мъж е гласувал, а впоследствие се е оказало, че фигурира в забранителен списък.

През целия ден избирателната активност беше ниска, а изборният ден приключи с 27.76%. За сравнение, на местния вот през есента на 2019 година до урните са отишли 58% от имащите право на глас в община Благоевград.

Председатели и членове на секционни комисии коментираха пред БТА, че машинното гласуване не е затруднило хората, които са отишли до урните, независимо от тяхната възраст. В сутрешните часове на изборния ден по-активни бяха по-възрастните хора. Активност от по-младите жители на града се отчете в последните часове на деня.

През целия ден не е подадена нито една жалба или сигнал за нарушение на изборния процес до Общинската избирателна комисия, обяви заместник-председателят на ОИК - Благоевград Йордан Симонски. По думите му изборният ден е протекъл спокойно.

В две села в Хасковско също избират кмет. Това са Жълти бряг и Сърница.