Тежък инцидент беляза уикенда в Благоевград, където трябваше да се проведе кръг от националния рали шампионат. На предварителните тренировки, обаче малко след финалната права, един от пилотите се заби в стена край пътя и загина на място.

„Не можем да кажем с точност какво е причинило катастрофата. Предстои автотехническа експертиза.

Ще се направи аутопсия на пилота, за да се провери дали не му е станало нещо. От клипове виждаме, че няма никаква реакция на състезателя веднага след финала.”, обясни един от организаторите на ралито Александър Мановски.

Председателят на Българската федерация по автомобилен спорт Румен Дунев каза, че загиналият състезател е бил с опит. По думите му състезанието не е отговаряло на европейски и световни стандарти.

Кой носи вина за инцидента

„Не мога да кажа кой е виновен. Като състезател предупредих, че е възможен подобен инцидент.

Познавам абсолютно всички трасета и мога да кажа, че съм експерт в планинския шампионат. В зоната на спиране, точно на това състезание, има неравност, която е предпоставка за пързаляне на колата”, посочи автомобилният състезател Косьо Йорданов.

„Аз отказах да се състезавам под флага на тази федерация. Ясно ми е, че тези хора са неспособни да се справят с такива ситуации и да предотвратяват инциденти.

Бях на последния завой преди финала, където забелязах проблеми в организацията”, добави състезателят Тодор Василев.

Той съобщи, че преди фаталното събитие се е случил и друг инцидент - колата на пилот се е завъртяла. През това време никой не е вдигнал червен флаг, за да бъде спряно състезанието.

Пострадалият е с наранявания по краката и тялото

23-годишен бракониер нападна и би с тояга 58-годишния кметски наместник на димитровградското село Светлина. Възрастният мъж е с наранявания по краката и тялото и със счупен телефон.

„Минавах по пътя и видях спряла кола на шосето. Чух шум на резачка, имаше двама души. Попитах ги защо режат дърветата. Единият от мъжете ме избута и извади тояга. Успях да набера 112. След това мъжът ме удари няколко пъти, докато говорех по телефона. Запомних номера на колата и благодарение на това до вечерта лицата бяха установени”, разказа в ефира на „Здравей, България” кметският наместник Красимир Костадинов.

Очаква се делото по случая да се проведе до месец.