"Земя на номади" спечели "Оскар" за най-добър филм. Франсис Макдорманд грабна наградата "Оскар" за най-добра актриса в главна роля за "Земя на номади", а сър Антъни Хопкинс взе статуетката за най-добър актьор за филма "Бащата".

Първата статуетка за вечерта отиде при Емералд Фенел. Британката спечели "Оскар" за най-добър оригинален сценарий за филма "Момиче с потенциал", който имаше общо 5 номинации.

Лентата проследява как Каси замисля отмъщение на хората, отговорни за изнасилването на най-добрата й приятелка, и за тези, които са я разочаровали след това.

"Всичко, коeто мога да кажа, е, че се опитвам много силно да не плача, което е ужасно трудно като англичанка, тъй като англичаните винаги плачат. Този филм беше направен от най-невероятните хора на света за 23 дни и те вложиха в него своята гениалност, хумор и любов. Трябва да благодаря на толкова хора и се чувствам притеснена, че съм тук сама", каза Фенел.

Кой обра наградите при сценаристите

Наградата за адаптиран сценарий отиде при Кристофър Хемптън и Флориан Зелър за „Бащата”.

Томас Винтерберг заслужи приза за "Най-добър чуждоезичен филм" за "Още по едно". Винтерберг изнесе кратко и емоционално слово. Той посвети наградата на дъщеря си Ида, загинала при автомобилна катастрофа четири дни след началото на снимките.

"Това е повече от всичко, което бих могъл да си представя", заяви Винтерберг от сцената на гара "Юниън стейшън" в Лос Анджелис.

"Инцидент на магистралата отне живота на дъщеря ми", каза той през сълзи. "В крайна сметка направихме този филм за нея, като неин паметник", добави датчанинът.

Нашето момиче Мария и пътя ѝ на килима

Мария Бакалова не успя да спечели "Оскар" за поддържаща роля. Статуетката спечели Юн Йо-Джонг за "Минари". Тя е първата корейка, номинирана за актьорска награда от Американската филмова академия.

Статуетката връчи Брад Пит. При представянето на номинираните той оприличи Мария Бакалова на Мерилин Монро и заяви, че ще бъде голяма звезда някой ден.

В речта си Юн каза, че "Оскарите" за нея са предаване по телевизията и не може да повярва, че сега стои на сцената със статуетката в ръка. В категорията "Най-добра кинематография" големият победител стана филмът "Манк".

Композиторите Трент Резнър, Атикъс Рос и Джон Батист спечелиха "Оскар" за оригинална музика за филма "За душата". H.E.R. спечели наградата за най-добра песен от филм - "Fight for You" от "Юда и черният месия".