Слави Трифонов обяви с пост във Facebook, че кандидатът за премиер на „Има такъв народ” ще е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя, обаче веднага ще върне мандата за съставяне на правителство.

"За наша радост има българи, които ни карат да се гордеем. Пред света.

Ето например, имаме двама световни шампиони по шах. Веселин Топалов и Антоанета Стефанова.

Световните шампиони по шах са обожествявани по света. За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история. И ние имаме двама", пише по темата Слави Трифонов.

Върху кой падна изборът на Трифонов

"Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас", добавя той.

"Разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага.

На секундата. Защото “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство.

Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост", категоричен е Трифонов.

Той уточнява, че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне.

"Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор", завършва той.

Коментарът на опозицията

„Г-н Слави Трифонов да отиде да си вземе мандата, да обясни какво ще прави и министрите, които ще сложи. Редно е да обясни защо със 165 мандата не може да управлява. Никой не ги кара да бягат от отговорност. Страхливец е този, който със 165 депутата казва, че не му достигат и му трябват 240. Ние им предложихме мажоритарния вот. Какво ще се случи следващите месеци? - Отново ще се дадат над 50 милиона за избори. Вместо тези пари да бъдат дадени на хората, ние ще търсим абсолютно мнозинство за някого". Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на среща с министрите си.

„Вече мина месец от провеждането на редовните избори, управляващите продължават да се държат като опозиция. Явно това е по-лесно в България. Свикнали сме през годините да се държим отговорно", коментира още Борисов.

Той коментира плана за възстановяване, който България трябва да внесе в НС и ЕК, като поясни, че държваата ни има 12 милиарда евро безвъзмездна помощ.

„След над 30 сесии с ЕК сме се опитали да създадем добър план. Целта му е да се подобри живота на хората. Той има 4 основни стълба”, каза още Борисов. И допълни, че толкова много време чакаме да чуем министрите на Слави Трифонов.