„Направихме честно и открито усилие да проведем разговори с политическите партии, с които смятахме, че бихме могли да водим разговори за съставяне на кабинет. Бяхме подготвени с кабинет и разговор по политики.

За съжаление партиите, с които смятахме, че можехме да водим разговори арогантно и безотговорно проявиха политическа незрялост и отказаха да водят разговори с нас. Тъй като обещахме да не бавим по никакъв начин мандата и да го върнем, ако нямаме възможност за съставяне на правителство, следваме конституционната процедура и сме тук, за да връчим обратно дадения ни мандат”.

Това заяви Даниел Митов, след като върна мандата за съставяне на правителство на президента на България Румен Радев.

„Искам да ви благодаря за усилията, които положихте. В близките дни ще оповестя кога ще връча маната на втората по численост парламентарна група за съставяне на правителство.

Надявам се останалото време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство, изградено на основата на споделени принципи и приоритети.”, каза президентът Румен Радев.

Ами сега накъде

Партия „Има такъв народ“ остава на позиция, че ще обяви дали ще състави кабинет, едва след като получи мандат от президента Румен Радев. Това заяви пред журналисти председателят на парламентарната група Тошко Йорданов.

„Когато дойде мандатът при нас, тогава ще разберете какво ще направим. Ще направим това, което трябва да направим в момента, в който ни дадат мандата.“, лаконичен бе Йорданов.

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди, че се водят неофициални разговори за намерения, но те не са конкретни.

Какво ще направи ИТН

„Никакви консултации, структурирани, целенасочени, свързани с реализиране на мандата от страна на ИТН с наше участие не се водят. Декларирали сме, че логичният фокус на усилията на тези партии, които представляват желанието на хората за промяна, е мандатът на „Има такъв народ“.

Чакаме техния ход“, заяви Иванов.

Дали ДБ ще поиска да получи третия мандат от президента Румен Радев зависи от начина, по който „Има такъв народ“ реализира втория, посочи Иванов.

Зам.-председателят на ПГ на „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов отново увери, че е готов да бъде министър в кабинет на промяната.

„Според нас ние дължим на избирателите поне да опитаме да съставим кабинет. Очевидно няма как да съставим кабинет, защото сме най-малките. Всички останали се притесняват. Ние смятаме, че в политиката на човек трябва да му стиска да поема рискове“, заяви Хаджигенов.