Човешкото тяло може да бъде уязвимо в моментите, в които имунната защита е по-слаба. Има различни фактори, които могат да понижат имунитета на организма – стрес, преумора, сезонни настинки, вируси и т.н.

За щастие обаче има много начини, чрез които можете да подобрите работата на имунната система – едно от тях е приемът на определени храни. Сред тях, разбира се, са определени плодове и зеленчуци, които са богати на витамини и минерали, които не само подсилват имунната защита, но и значително подобряват тонуса и пълноценността на тялото.

Разбира се, тези храни могат да се използват по различен начин – както в чистата им форма, така и за създаването на салати, вкусни ястия, десерти и т.н. Естествено, за да работят като имуностимулатори, тези суперхрани трябва да се приемат регулярно, тъй като полезните в тях вещества работят активно чрез т.нар. „натрупване“.

Нека обаче видим кои всъщност са храните, които значително могат да подобрят защитата на тялото от вируси и бактерии.

Горски плодове

Различните видове горски плодове – боровинка, ягода, малина, къпина и т.н., са богати на витамини C, Е, K, A и фолиева киселина. Витамин С е силен антиоксидант, които не само подобрява имунната защита, но и значително укрепва здравето на кожата и тъканите. Витамин К, който се съдържа в големи количества в боровинките и къпините, има важна роля за правилното кръвосъсирване.

Ядки и семена

Различните видове ядки и семена са богати на разнообразни вещества, които активно подкрепят имунния отговор на тялото. Бадемите, слънчогледовите семки и лешниците са богати на витамин Е, които е мощен антиоксидант и силен имуностимулатор. В тиквените семки и сусама има високи нива на цинк, който също е ключов за работата на имунната система.

Подправки

Да, точно така – подправките също са част от суперхраните, които повишават имунитета. Розмаринът например съдържа карнозол и карнозолова киселина, които предпазват клетките от увреждания. Канелата пък е богата на полифеноли, които могат активно да подкрепят работата на имунната система. Куркумата също е известна със своите антиоксидантни свойства, които могат не само да повишат естествената защита на тялото, но и да елиминират възпаленията в организма.

Зехтин

Не е случайно, че все повече хора предпочитат да използват зехтина за приготвянето и овкусяването на ястия – разбира се, значение има приятният му вкус, но и множеството полезни вещества, които се съдържат в него. В него има множество антиоксиданти, витамини Е и К, омега-3 и омега-6 мастни киселини, олеинова киселина и т.н. Всички тези вещества не само подкрепят имунната защита на тялото, но и значително подобряват работата на сърдечно-съдовата система.