Не е шокиращо за никого, че вече носенето на маска е наше основно задължение. Ако погледнем по-глобално, това решение, от днес превърнало се в наредба, си беше абсолютно очаквано.

Мярката важи за открити и закрити обществени места

Всички лица са длъжни да носят личното предпазно средство маска, когато са на обществено място.

Здравният министър Кирил Ананиев, издал наредбата, съобщи, че неспазването ѝ ще доведе до глоба от 5000 лв.

Лекари съобщават, че дори и да оздравеем след коронавирус, той може да остави незаличим белег в белите дробове на пациента.

Във връзка с оздравяването – 17 са хората в България, които са надвили болестта.

„Такова нещо не може да се каже за нито едно заболяване. Не може да се предвиди какви ще са пораженията и дали ще ги има изобщо“, поясни доц. Димитър Буланов от УМБАЛ „Александровска“.

На проверка подлежат и полицаите

От днес стартират т.нар. „бързи тестове“. На тях ще бъдат подложени и 1000 униформени служители на реда, които всекидневно са в контакт с много хора.

„Органите на реда се срещат с нормалната популация и затова имунитетът, който можем да открием при тях, е много по-близък до имунитета на обществото. Лекарите са изложени на по-болната част от обществото.

Това изследване не е свързано с мерките, а със стратегията, която трябва да изградим за масовото изследване на последващ етап.“, обясни д-р Александър Симидчиев, пневмолог и член на Медицинския съвет към МС.

А ако маските не стигат?

Много въпроси се появиха след издаването на заповедта на здравния министър. Най-вече циркулираше въпросът, свързан с недостига на маски.

Във връзка с това, шефът на Националния щаб, ген.-майор Венцислав Мутафчийски заяви:

„Проблемът с маските не е решен в глобален мащаб, не само в България, но и по света.“

Все още е абсолютно актуална тема последващо затягане на мерките. Не е невъзможно да пускаме известие чрез СМС, когато напускаме дома си.

Редакция, 31 март, 2020 г.:

След първоначалната заповед за носене на маски на открити и закрити обществени места, днес, 31 март, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че отменя заповедта поради липса на достатъчно консенсус в обществото.

Носенето на маски на обществени места отново става доброволно и няма да се наказва с глоби.