Заради пандемията, спадът на цената на петрола е факт. Ще го усетим ли в джоба си и ние – българите?

Числата говорят

Статистиките сочат, че цената за литър от най-масовия бензин А-95 средно е 1.93 лв., а литър дизел – 1.96 лв.

Разликата между най-ниската и най-високата цена по бензиностанциите е около 65 стотинки за литър.

Суровият петрол по международните пазари е паднал с около 47% от началото на месеца, което се е отразило на колонките с 11-12 на сто. Та, ще зареждаме ли още по-евтино до края на пандемията, или цените ще замръзнат?

Ситуацията в България

„Намалението е напълно нормално, като то е в рамките на 13-14% за различните видове горива. То следва тренда на суровия петрол и е напълно нормално да бъде такова.

Суровият петрол представлява около 30% от общата цена на горивата по колонките на бензиностанциите“, заяви Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Той не пропусна да напомни, че в цената на бензина е включен и всеки разход, който е необходим за поддръжката на една бензиностанция.

„Ние сме социално отговорни компании и дори в тази криза се опитваме да задържим персонала на работа.

Нормално е да има цена, с която да успяваме да поддържаме нашите обекти. Налагат се мерки, които ограничават движението и в някои обекти имаме по 10-15 зареждания за ден, което е нищо.

Към този момент ние сме направили нужното и сме затворили местата, където се продават храни“, добави Бенчев.

В заключение, Св. Бенчев отбеляза, че в повечето бензиностанции съществуват клубни карти за отстъпки, вариращи между 5 и 15 ст. Реалната заплащана цена от страна на клиента става още по-ниска.

Суровият петрол – обратно в първи клас

Цената на северноморската петролна смес от сорт „Брент“ се понижи до 11,7%. Световните цени продължават да вървят надолу.

Сорт WTI се понижи до 23 долара за барел. Специалистите напомнят, че това е цена, която пазарът беше видял за последен път на 6 март 2002 г.