Топлото време през уикенда подмами много хора по улиците и градските паркове. Това обаче не остана незабелязано от патрулиращите полицаи, които тази седмица бяха почти и изцяло безкомпромисни.

Регистрирани са 72 акта за ден само в столицата. Във „Фейсбук“ профила си кметът на София Йорданка Фандъкова публикува от онези характерни за нея постове – леко емоционални, но и приканващи към самодисциплина:

"Провокирани от хубавото време много хора в София вчера и днес излязоха на разходка. Разбирам желанието, но не можем да си го позволим.

Затова екипите на столичната полиция засилиха проверките в паркове и пешеходни зони.

Вчера бяха правени предупреждения, а днес се съставят и актове за нарушения на забраната. 5000 лева са много пари – това е размерът на глобата.

Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата.“

На морето

Морската градина във Варна рязко опустя след като бяха наложени масови глоби от по 5000 лв.

Служители на „Общинска полиция“ са „сгащили“ 23-ма нарушители, които са таксувани с данък „Разходка“.

Потребители във „Фейсбук“ постоянно се приканват едни други към самодисциплина и доброволна изолация.

Варненци са дисциплинирани, но не им достига воля, за да не слязат до морето през топлите почивни дни.

Според наши източници, сигнал е постъпил във II Районно полицейско управление в морската столица заради струпване на хора в областта на „Паметника“. Сигналът е подаден от живуща в квартал „Почивка“.

Под тепетата

Цяло тепе от актове се издигна в културната ни столица Пловдив. Статистиката от края на уикенда сочи, че 92 глоби от 5000 лв. и 65 предупредителни протокола са наложени на пловдивчани от служители на реда.

Данните са дадени от кмета на града Здравко Димитров. Всички санкции са издадени спрямо наредбите в новия Закон за извънредното положение, приет през миналата седмица.

Главно, нарушителите са от етническите квартали, но има посечени и от останалите квартали.