Финансовият министър на България Владислав Горанов съобщи, че през тази седмица се готви актуализация на бюджета. Това е с цел да се нагодим спрямо временните изисквания на коронавируса.

„Още следващата седмица ще предложа един първоначален вариант за актуализация на бюджета, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи.

Този милиард, който ще добавим към Фонд „Безработица“, за да може да посрещне мярката, свързана със съхраняването на заетост, трябва да намери място в сметките на държавата", заяви категорично Горанов.

Друга мярка, която предстои да бъде предложена е тази, засягаща двукомпонентното възнаграждение.

„Струва ми се удачно, въпреки че още не съм го предложил, че системата на възнаграждения, която е двукомпонентна и съдържа в себе си основно възнаграждение и допълнително възнаграждение, което отчита приноса на отделния работник, поне краткосрочно може да бъде преустановена“, каза още финансовият министър.

„Това не са ДМС-та (допълнително материално стимулиране), това са допълнителни трудови възнаграждения за постигнати резултати. Нека все пак не прибързваме, защото пък разходът за едни е приход за друг“, каза министърът.

Пазете здравето – а джобът на българина?

Не е тайна за всички нас, че коронавирусът не удря само здравето на българите. Според думите на Горанов ситуацията в държавата ни ще бъде усложнена след края на тази криза.

„Засега предимно са страховете. Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт.

Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати. В постоянен контакт сме с работодателите и със синдикатите и търсим оптимални решения.

Ако си мислим, че от такава криза ще излезем сухи от водата, това няма как да стане. Нашата основна задача е да успеем да поддържаме непрекъсваеми всички функции на държавата“ – заяви министърът относно актуалната финансова ситуация в страната.

Е, звучи страшно. Това са прогнозите на Владислав Горанов. За нас остават страховете, а за тях работата.

Дано се справят умните глави в министерството, защото от и без това крехката ни икономика, ще останат само крехки останки.