НАТО се събира на извънредно заседание по-късно днес. Причината за това е решението на Съединените американски щати да оттегли членството си от договора „Открито небе“. Това споразумение, което влезе в сила от 2002 година насам, дава право на невъоръжено наблюдение от въздуха на наземните територии, влизащи в границите на 35-те държави, които участват в него.

Така съвсем спокойно и открито всяка държава може да събира подробна информация за въоръжените военни сили и дейностите на останалите страни. Вчера от Вашингтон обявиха, че днес ще обявят официално своето решение за формално оттегляне.

Реалното изтегляне от „Открито небе“ ще се състои след 6 месеца.

Руското външно министерство реагира, че решението буди много голямо съжаление и допълни, че административният контингент на Тръмп работи съвсем активно срещу всякакви споразумения за контрол на въоръжените сили.

“Русия и ние създадохме много добри отношения през всичките тези години. Както знаете, работихме заедно по петролния проблем. Мисля, че имаме много добри отношения с Русия. Но Русия не се придържа към споразумението, така че, след като те не се придържат, ние ще се изтеглим. Има шанс да постигнем ново споразумение или да направим нещо, за да оправим това”, коментира американският президент Доналд Тръмп.

В същото време

В САЩ спускат националните флагове наполовина в чест на всички жертви, които е взел коронавирусът през последните месеци. Нареждането идва директно от най-високо ниво – от президента Доналд Тръмп.

Така вече е факт, че през следващите три дни знамената ще са спуснати наполовина. Президентът съобщава, че е взел това решение по специално искане, дошло от лидерите на демократите.

Те, от тяхна страна, са го пожелали, за да се отбележи по този начин „тъжният ден за размисъл”, когато смъртните случаи достигнат 100 000. Към този момент жертвите на пандемията в Щатите са 95 000, а броят на потвърдените случаи на заразени са близо 1,6 милиона души.

Още от САЩ

В американския щат Мичиган, повече от 10 хиляди души бяха принудително изтеглени от своите домове. Причината - два язовира преляха заради проливния дъжд, който се изля през последните дни.

С това преливане се, водата наводни един доста обширен район, който е зает от жилищни постройки. Разрушени са пътища, стотици домове са под метър и половина вода, а щетите са оценени на над милион долара.

Американските власти предупредиха, че наводнението е изключително сериозно и опасно. Водата се смесва с токсичен басейн на химически завод в непосредствена близост. До този момент няма данни за сериозно пострадали или безнадеждно бедстващи хора, но заради бедственото положение щатът вече е поискал да му се окаже федерална помощ.