След като по проста сметка мандатът на Диана Ковачева изтича през юли, днес Парламентът ще реши дали да преизбере за втори мандат кандидата на ГЕРБ. Номинираната по закон може да получи още един 5-годишен мандат на обществения защитник.

Той може да бъде повторен само веднъж. Ковачева зае поста след като предшественичката ѝ Мая Манолова се включи в местните избори миналата година. Преди това Диана Ковачева беше неин заместник.

В списъка на кариерата си Ковачева има и участие като министър на правосъдието още в първия кабинет, ръководен от премиера Бойко Борисов.

Що е то омбудсман

За тези от вас, които не са наясно какво точно прави човекът, който е назначен на тази позиция, омбудсманът има задължения да защитава онези, които са беззащитни. Ето какво може да намерите в интернет ако потърсите информация за професията омбудсман.

„Омбудсманът е независимо длъжностно лице, на което са възложени функции да контролира спазването на законните права и интереси от органите на изпълнителната власт и от длъжностните лица на хора или група от хора, които не са силни в обществото и трудно биха могли да се защитават сами (напр. деца, пациенти, жертви на насилие).“

Дали, обаче омбудсманът е толкова геройска длъжност, колкото излиза от описанието в интернет

През годините българинът можеше да се нагледа на куп от скандали, противоречиви изказвания и други интересни случки, привличащи погледа на хората.

Историята помни недалечната 2018-та година, когато тогавашният омбудсман Мая Манолова бе изгонена от заседание заради това, че „заседанието е закрито“ според Валери Симеонов. Тогава вицепремиерът заяви, че дори Бойко Борисов не можел да присъства без покана.

Мястото ми е там, където се обсъждат проекти, засягащи правата на гражданите", каза Манолова тогава и обоснова присъствието си с право, което ѝ е дадено директно от закона.

Валери Симеонов отговори на Манолова достатъчно хапливо и безпощадно.

„Така е, ако бяхте поканена. Можехте да се обърнете към мен.

Ама да дойдете и по силов начин да се опитвате да промените правилника – това е недопустимо. Така бих постъпил, ако дойде тук главният прокурор или премиерът – неканен", категоричен бе Симеонов срещу тогавашните изпълнения на омбудсмана.

Мая Манолова стана известна и със своята къща в кюстендилско, която бе изчислена на стойност много по-голяма от декларираните от Манолова доходи. Това също бе един от скандалите, които удариха позицията на омбудсмана.

От всичко това може веднага да ни стане ясно, че явно нещата при омбудсмана седят доста напрегнато и постът е доста по-горещ, отколкото се представя на масата от хора.

В заключение

Съвсем скоро ще се разбере кой и как ще бъде избран на поста омбудсман, дали ще се отвори нова скандална страница в историята, или нещата ще се обърнат в посока прогрес.