Основният въпрос към петролния бос в страната ни бе около темата за това дали ще спадне напрежението в сектора след създаването на „Държавна петролна компания“. Според Марешки нещата може би са леко пресилени, но това все пак е в стила на България.

„Такива влизания в офиси трябваше да има при предишни проверки. Не съм сигурен дали ако е имало документи, те не са заличени. Не мога да съм убеден в крайния ефект от тази акция”, посочи категорично депутатът.

Творчески ограбен ли е варненският бос

Според думите на Марешки, това да се създаде единна държавна асоциация е негова идея, която той се е опитвал да прокара още преди години. Ето повече от мнението на Марешки:

„Да, това е лично моя идея. В последните няколко години аз започнах тази своя битка. Казвал съм, че държавата трябва да излезе срещу този проблем и да го реши с нейната безспорна мощ.”, допълни лицето на ВОЛЯ.

Според лидерът на ВОЛЯ трябва да се снабдяват с гориво държавните бензиностанции и каза дали това ще се случва през каналите на „Лукойл”.

„Не, това не е задължително, но това е най-лесният вариант. Тази идея не я виждам като някаква битка срещу „Лукойл” или срещу някой друг от утвърдените играчи на днешния пазар. Виждам я като опит за оздравяване на пазара и за неговото нормализиране, от което всъщност имаше нужда”, каза като заключителни думи Веселин Марешки.

Факти на възраст няколко дни

Според министъра Владислав Горанов, държавните бензиностанции могат да заработят съвсем успешно още през следващата пролет. Държавата планира първоначално да бъдат изградени 100 обекта.

Браншът подкрепя предложението на правителството да създаде държавна бензиностанция. Появиха се обаче и притеснения при някои от играчите в сектора.

Според притеснилите се основната цел е не да се балансира ценово пазара и да се внесе здравословна конкуренция, а да внесе повече ограничения и санкции за нарушаващите ги.

„Правителството заявява с тази идея добри намерения - повече конкуренция, по-ниска цена, по-високо качество. Зле би било, ако компанията се управлява лошо“, коментира Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Със сто бензиностанции, държавна компания би се наредила в първата десетка. Монопол не би могла да постигне, освен ако държавата не цели това, изхвърляйки част от играчите на пазара“, посочи още Делчев.

„Не може да очаква държавата, че ще спечели много, ако работи на пазарния принцип, защото конкуренцията в страната ни наистина е доста голяма и появяването на нов играч създава нова конкуренция. Но тя има положителен фактор и той е, че ще може добре да регулира държавния си резерв.“ – коментира Симо Симов от Асоциацията на българските търговци и горива.