Владимир Путин вместо да демилитаризира украинската армия, я направи най-подготвената и въоръжена. Такова мнение изрази проф. Михаил Станчев.

„На всички ни е ясно, че Русия не успя да превземе Украйна за 4-5 дни, както си мислеше. Промяна на тактиката на войната стана няколко пъти.

Никой от руските императори, царе и президенти, не е правил толкова „хубаво” за Русия, колкото Путин. Той противопостави руската държава на целия свят.”, заяви още професорът.

Последиците за Русия от евентуална загуба на войната

Той припомни думите на Медведев, който каза, че ако Русия не спечели войната, ще се разпадне. Според професора този процес вече е започнал.

„Ако там започне гражданска война, огромни миграционни потоци ще тръгнат към Европа.”, допълни Михаил Станчев.

„Спяхме с жена ми, когато ми звънна телефона. Обади си наша приятелка и ни каза, че бомбардират военното летище и Харков.

Веднага всички магазини се напълниха. Хората се запасяваха с храна и вода.

На втория ден всичко беше затворено. Градът спря да живее и обявиха военно положение. Не можехме да стигнем до гарата, за да напуснем страната. Имаше виелица.”, сподели проф. Станчев.

Защо счупиха две плочи на Паметника на Съветската армия

„Това е протестен акт, не е вандализъм”.

Така писателят Александър Шпатов коментира двете счупени плочи на Паметника на Съветската армия. Те бяха разбити в четвъртък, а по случая е задържан 61-годишен мъж.

„Много хора се възмущават от това, че една плоча е счупена. Има много решения на българския съд, има решения на съда в Страсбург, че подобни действия са израз на публична позиция, осъждаща тоталитарния режим”, каза Шпатов.

А тези действия срещу този паметник, според него, са „дълбоко родолюбива позиция”.

„Всяко деяние трябва да се преценява според неговата обществена опасност. В случая, когато имаме закон, обявяващ комунистическия режим за престъпен, когато този акт е направен във връзка с годишнината от войната, тук не можем да говорим за обществена опасност.”, каза Шпатов. 

„Ако отворите кадастралната карта на София, няма да видите, че тук има паметник. Няма издаден акт за държавна или общинска собственост на този паметник.

Той не съществува в правния мир. Никакви стъпки не са предприети да се реши този въпрос, който ще продължава да ни разделя. Ако не дойде един кран да го вдигне, тези актове ще продължават. Това от своя страна ще руши отношенията ни с Русия.”, каза Шпатов.