Администрацията на американския президент Джо Байдън обмисля да публикува разузнавателна информация, която според нея показва, че Китай обмисля дали да достави оръжия в подкрепа на войната на Русия в Украйна, съобщиха американски служители.

Обсъжданията относно публичното оповестяване на информацията се провеждат преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН в петък, на което ще бъде отбелязана една година от нахлуването на Русия в Украйна.

Те съдят по редица призиви към Китай

Организацията на Северноатлантическия договор - които достигнаха кулминацията си в официалното предупреждение, отправено през уикенда в Мюнхен към Ван И, висшия представител на Китай по въпросите на външната политика, от редица западни официални лица, включително държавния секретар Антъни Блинкен и британския външен министър Джеймс Клевърли.

Блинкен оповести предупреждението си след срещата, като заяви в интервю за CBS News, че Китай сериозно проучва възможността да доставя оръжия на Русия.

Срещата между Блинкен и Ван в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността завърши без признаци на обща позиция по ключови въпроси, твърдят описанията на хора, запознати със заседанието. Един от тези източници я описва като „напрегната", като неотдавнашното сваляне на китайски балон за наблюдение е засенчвало разговора.

Блинкен ще направи обръщение към Съвета за сигурност по повод годишнината от войната в Украйна. Преди една година той също говори пред Съвета и сподели разузнавателните данни на САЩ, които сочеха за инвазията на Русия.

Съветът за национална сигурност към Белия дом отказва коментар

През последните седмици западните държави са засекли сведения, че Пекин може да прекрати наложените преди това от самия него ограничения за доставки на оръжие за Русия, твърдят американски и европейски служители, въпреки че изглежда, че Китай все още не е взел окончателно решение.

Преди това Пекин е бил предпазлив и е ограничавал подкрепата си до финансова помощ и закупуване на петрол, казват служителите, но според последните разузнавателни оценки тази позиция сега изглежда се променя.

„Досега", каза високопоставен западен служител, „съществуваше известна неяснота относно това каква практическа помощ Китай може да окаже на Русия".

Служителят пояснява, че разузнавателните данни, с които САЩ и техните съюзници разполагат сега, са „много по-малко двусмислени".

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин не отговори директно на въпроса в сряда дали Китай ще предостави смъртоносна подкрепа за военните усилия на Русия.

„Известен факт е, че страните от НАТО, включително САЩ, са най-големият източник на оръжия за бойното поле в Украйна, но въпреки това продължават да твърдят, че Китай може да доставя оръжия на Русия.", казва Ван.