Грипната епидемия тази година не е прецедент, но не бива да се подценява. Това каза д-р Трифон Вълков.

“Грипът представлява една изключително сериозна респираторна инфекция, която не бива да бъде подценявана. Той може да доведе до усложнения, както на самия вирус, така и на насложили се впоследствие бактериалн инфекции, които също могат да протекат доста тежко.”, обясни той.

При по-малките деца усложнения от грипа могат да доведат до развитието на менингит и проблеми в централната нервна система, посочи още д-р Вълков.

Какви лекарства да употребяваме, за да нямаме проблеми

Той алармира и относно употребата на различни силни лекарства и препарати, като уточни, че действието им зависи от времето, в което се приемат.

“Ако започнем прекалено късно приложението на противовирусни препарати, може да остане с впечатлението, че те не действат. Те не действат, защото на етапът, в който се прилагат, моментът, в който те оказват ефект е преминал.”, каза той.

Относно антибиотиците, той обясни, че те се прилагат само когато имаме данни за доказана вторична бактериална инфекция.

“Прекалената употреба на антибиотици води до резистентност. България е една от държавите с висока резистентност към антибиотици.”, каза още лекарят.

Крие ли Радев своя политически провал

Президентът да не крие политическия си провал в Европа зад технически критерии. Това каза съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев по повод думите на Румен Радев за влизането на България в еврозоната.

"Страната ни може да влезе в еврозоната през централния вход още на 1 януари 2024 г. с вече изпълнени 4 от 5 технически критерия. ПП смятаме, че е напълно възможно да спазим срока, защото основният технически критерий, който не изпълняваме в момента, е свързан с инфлацията в Европа, предизвикана от войната.

Припомняме, че Хърватия беше допусната в еврозоната в неизпълнение на два критерия – инфлацията и съотношението на външен дълг към БВП", каза Василев.

Радев: "Някои искат да влезем в еврозоната през задния вход, както те влязоха в политиката"

"Ако служебното правителство имаше воля, можеше да поиска нов конвергентен доклад. В него инфлацията ще бъде замерена от април 2022 г. до април 2023 г.

Така страната ни може да изпълни този технически критерий, тъй като ще се вземе предвид понижението на инфлацията през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г.", смята съпредседателят на ПП.

Относно втория неизпълнен от България критерий за 4 неприети закона, конвергентният доклад трябва да излезе в средата на юни. Дотогава при работещ парламент, тези закони могат да бъдат приети.

„За разлика от властолюбците, които правят всичко възможно да управляват служебно, ние направихме партия и се явихме на избори, за да спечелим доверието на хората.“, допълни Асен Василев.