С публикация в профила си в социалната мрежа Facebook членът на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов обяснява защо реагира остро на решението на комисията от понеделник, с което реши секционните протоколи, които отчитат официалните резултати от гласуването, да съдържат само обобщени данни за двата вида гласуване – машинно и хартиено, без да отчитат поотделно машинния и хартиения вот.

Томов обясни, че за него това решение е абсурдно, опасно и цинично.

„Защо да е абсурдно? Единственият сериозен аргумент, който издигнаха колегите, гласували за това решение, беше, че така се облекчава секционният протокол и респективно – работата на СИК-овете.

Само че мъничките разписки от машинното гласуване (които по закон вече трябва да наричаме бюлетини, но и албатроси да ги наречем по закон, те ще си останат мънички разписки) няма как да се броят смесено с огромните хартиени бюлетини. Ще се броят поотделно.

Следователно с това решение ЦИК просто забранява на СИК-овете да впишат резултат, който са получили и чието вписване не изисква никакъв допълнителен труд.

А това е абсурдно, защото няма как да се съчетае с претенцията (и задължението) ЦИК да осигурява прозрачност на изборния процес.“, пояснява експертът.

За Томов решението е и опасно, тъй като се ликвидира възможността за сравнение с данните от машинния протокол.

„Това означава, че почти всички случаи на грешки или измами няма да могат да бъдат дори забелязани чрез сравнение на данните, тъй като няма да има съпоставими масиви данни. Не можете да сравнявате отчетения от машините резултат с ръчното преброяване и на хартиеното, и на машинното гласуване, взети заедно.

В този смисъл това решение е манна небесна за изборните мошеници – то е като да отключиш вратата на жилището си, за да не създаваш проблеми на евентуални крадци да разбиват ключалки.“, обяснява чрез сравнения решението Томов.

Още за цинизма според Томов

По думите му то е и цинично, защото „го наложиха същите хора, които преди няколко месеца настояваха именно за сравняване на машинните протоколи с контролните разписки от машинното гласуване“.

А това е нещо, което ЦИК прави във всички секции на предишните избори. „Подобно преобръщане според мен е цинично.“, заключава още Томов.

След гласуването вчера той посочи, че решението е „непреодолима пречка" да бъде говорител на комисията и се отказва от това си качество. Въпреки че няма да е говорител на изборната администрация, Томов остава член на ЦИК. Членовете се избират от парламента.

Следователно, дори и да искаше да се откаже от мястото си в комисията като цяло, няма работещ парламент, който да гласува оставката му. Така единственият говорител на ЦИК към момента е Росица Матева.