“Демократична България” ще обжалва пред Административния съд решението на Централната избирателна комисия за събирането и записването на финалните данни от машинните и хартиените бюлетини заедно в секционните протоколи.

Това съобщи пред медиите Божидар Божанов от ДБ.

Според Божанов двете бюлетини – хартиената и тази, произведена от машината, трябва да се броят поотделно, след което да се сумират.

“Знаем, че СИК-овете правят грешки, но когато имаш двата компонента, след това може да бъде проверено в РИК откъде е дошла грешката.”, обоснова позицията си Божанов.

Цветозар Томов подаде оставка като говорител на ЦИК

“В момента правейкли една колона без съставните й части се премахва контрола.”, смята той.

Представителят на ДБ обясни още, че при съмнения за манипулация, реалният вот може да бъде установен, чрез обжалване, “отваряне на чували” и разследване на база видеонаблюдение.

За да бъдат предотвратени подобни измами ДБ активират плафромата “Ти броиш”.

“Тя е партийна, събираме застъпници, хора на СИК, за да има повече наблюдатели. С цел да се избегне манипулацията на вота”, поясни Божанов.

Видеонаблюдението на изборите, за което експертите предупреждават, че може да създаде възможни проблеми с интернет връзката. По думите на Божанов за бюлетините се разбира, че все още методическо указание за това как ще се броят бюлетините няма.

Неговото по-голямо притеснение обаче са техническите грешки.

“В технически грешки може да бъде скрита и подмяна на вота. Такива грешки видяхме много през вота през 2021 г.”, каза той.

Според него гласовете, подадени на машина, могат да бъдат изхвърлени или преправени в хартиени. Най-честите грешки ще бъдат при сумирането, смята той.

Относно видеонаблюдението, като начин за превенция, Божанов е опасява, че не навсякъде СИК-овете ще могат да излъчват и записват, поради липса на обучени кадри.

“Не във всички секции телекомите имат достатъчно добро покритие. Стрийм може и да няма, но ще има запис. Отново обаче трябва да се обжалва, за да се извърши проверка.”, каза още той.

Президентска република, според Стефан Янев, е работещ вариант

Сега не е моментът за дебат за преминаване към президентска  република. Мнението изрази лидерът на БВ Стефан Янев. Той потвърди, че ако има референдум сега, той ще гласува против.

„Решаването на този въпрос минава през конституционен дебат, Велико народно събрание, промяна на устройството на държавата. Не е сега моментът за такъв дебат. Ние сме в перманентна политическа криза – пет поредни избора.

Има нужда да търсим решения как да оздравим българската демокрация, как да оздравим парламентарната република.”, заяви Янев.

Демокрацията се лекува с повече демокрация. Не мисля, че разговорите, посоката на мислене и търсене на варианти за налагане на президентска или полупрезидентска република в този момент е работещо.”, каза Янев.