Ръководителят на службата за координация на санкциите Джеймс О'Брайън отговаря на въпроси, свързани с последния случай на лица, засегнати от „Магнитски“.

„Съединените щати са проверили внимателно цялата информация за лицата, санкционирани по глобалния закон „Магнитски” и са убедени в нея. Това заяви Джеймс О'Брайън, който ръководи службата за координация на санкциите.“

Той призова засегнатите от мерките да се защитят, ако са невинни.

„Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого. Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си.

Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата, за да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медии.

Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали.”, заяви Джеймс О’Брайън.

Въпрос: Как са били проведени тези разследвания? Достатъчно задълбочени ли са, или сте подведени от сигнал

Не мисля, че е така. Категорично мога да заявя, че не сме подведени от никого.

Проучванията си правим сами. Разполагаме с много източници на информация и сме сигурни в заключенията си.

Има и процедури. Ако лицата пожелаят да се насрочи дата да бъдат изслушани, могат да се договорят за такава, а не да се водят дебати в медиите. Приканвам ги да дойдат и дискусията да се води по официалните канали.

Според мен тук въпросът е дали сме работили прибързано или в полза на някои конкретна сила. И отговорът е „Абсолютно не”.

Опитахме да стане много ясно, че това се основава на доказателства, че се надяваме резултатът да бъде да се мотивират коалиционни партии, групи от партии да се обединят в новия парламент и да приемат реформи в съдебната власт, които вече са изисквани от ЕС.

Ще бъдат ли присъединени и други държави към санкциите

"Е, не ми се ще да се ангажирам с хипотези. Смисълът, който влагаме, е, че корупцията, особено установената от нас корупция в сектор енергетика, подкупите в съдебната система, неща от този род, са недопустими. Но пак казвам: решението не е да се говори само за тези или онези лица. Решението е да се поправи системата. Това ни се ще да се случи занапред."

Сагата „Магнитски“ срещу Бойко Борисов

"Не. Ясно е какво е направил. Има доказателства. Знам, че и обществеността разполага с много информация. Въпросните действия са извършени във времена, когато не е ставало въпрос за конкуренция със САЩ. Те са били една дълга схема за присвояване на милиони от народа на България." - каза О'Брайън.