Не трябва да се драматизира толкова много списъка „Магнитски“.

„Това не е послание нито към ГЕРБ, нито към лидера Бойко Борисов. Това е послание към българските институции – че не си вършат работата и им нямат доверие. Трябва да има реформи”.

Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов в отговор на въпрос има ли опасност в следващ списък „Магнитски” може да бъде посочен и лидерът на партията.

Викан ли е Борисов на „Козяк“

Митов подчерта, че няма никаква представа и на този въпрос трябва да отговори лидерът на ГЕРБ.

"Отиваме на избори за победа. Не търсим подкрепа от никого освен от гражданите. Ако България няма кабинет след изборите – шансовете за излизане от политическата, икономическата и всякакви други кризи, намаляват драматично. Но нека не предпоставяме коалиция с ДПС и БСП, преди да са минали изборите.",

- подчерта той, коментирайки въпрос дали партията ще направи и невъзможното след изборите – дори и ако това означава политическа щета, за да има кабинет.

Митов коментира и онова, което казва социологията

По думите му независимо от най-новите социологически проучвания преди вота – разликата ни с коалицията ПП-ДБ си е разлика, но по време на вота тя ще се увеличава.

„Обикновено коалициите имат най-голям прилив на ентусиазъм в началото. В течение на кампанията не очаквам коалицията ПП – ДБ да нараства. Точно обратното. По-скоро ще се очертават различията в динамиката на техните отношения.“

– посочи той.

И допълни:

„Аз съм сигурен, че ПП и ДБ могат да си говорят, че и сега не трябва да се прави правителство,  а трябва да се ходи избори наесен. Те се целят в местните избори, като все едно ще цъфнем и вържем. Това си го говорят в публичните разговори.”

Според Митов, за да направи ГЕРБ оферта за управление, трябва да е наясно кои партии са в НС.

„Има партии на ръба. Има такива, които не е ясно ще влязат ли – или не. Има варианти, които опитахме последния път – експертен кабинет с по-широка подкрепа, без ярки политически фигури, който все пак да извади държавата от ступора, в който се намираме.

Ще преценим възможностите, когато знаем каква конфигурация има в парламента. Ние отиваме за победа. Ще се борим за максимално голям брой депутати, които ще ни позволят този път, дай Боже, да не зависим от политически играчи, които са откровено безотговорни.”, напълно категоричен е Митов.

Той подчерта, че ГЕРБ в момента не търси подкрепа от никого.

„Не търсим никого. В момента партиите са в режим конкуренция за  търсене на доверие от гражданите. България трябва да излезе от кризите, в които е в момента."